.

Célzott adó Google-nekA spanyol kormány az eddiginél jobban védené a szellemi tulajdont és ezért új adóval sújtaná a keresőket üzemeltető cégeket. Ezt már megpróbálták egyes nyugat-európai országok, de a gyakorlatban az eddig kitalált szabályzók nem váltak be. Most a spanyolok próbálkoznak.

A képen Javier Rodríguez Zapatero a spanyol Google igazgatója

A Mariano Rajoy miniszterelnök vezette spanyol kormány úgy döntött, hogy megreformálja a szellemi tulajdonról GOBIERNOszóló jelenleg hatályos jogszabályt. A tervezet célja, hogy az online keresőket és hírgyűjtőket működtető vállalkozások - például a Google - az általuk terjesztett szövegek után bizonyos összegeket fizessenek a szerzőknek és a kiadóknak. Az egyelőre még nem derült ki, hogy konkrétan mekkora lenne a fizetendő összeg.

A tervezet hamarosan a spanyol parlament elé kerül. A törvény új kereteket szabna meg, hogy még hatékonyabban lehessen harcolni a "szövegkalózkodás" ellen. A lényeg, hogy a Google és más keresőket üzemeltető vállalkozások továbbra is külön engedélyek nélkül idézhetnek majd a különböző anyagokból pl. a Google News vagy a Yahoo News esetében, de fizetniük kell. Hosszú távon pedig a keresőknek nem az egyes kiadókkal vagy sajtóorgánumokkal kell együttműködési megállapodást kötniük, hanem a szerzői jogvédő szervezetekkel. Aki megsérti az előírásokat, az akár 300 000 eurós pénzbüntetést is fizethet. A Google szóvivője elmondta, hogy mivel még nem látták a tervezet szövegét, ezért egyelőre nem akarják kommentálni sem a bejelentést, sem az elképzelést.

A spanyol lapkiadók szerint ez fontos lépés a sajtó védelmében, míg a keresők képviselői tiltakoznak amiatt, hogy a kisebb idézetekért is fizetniük kelljen. Ráadásul rámutattak, hogy a szolgáltatásaikban való megjelenés reklámot jelent a szerzői jogtulajdonosok számára. A spanyol médiát keményen érintette a gazdasági válság, a hirdetési bevételek zuhanása miatt tucatnyi napilap és egyéb újság szűnt meg, négy év alatt 9500 újságíró került az utcára. Franciaországban nem tartalmak tételes listázása után fizet a Google, hanem egy megállapodott összeggel, 60 millió euróval kell támogatnia a média internetes jelenlétét. Cserébe a kereső nem fizet a tartalmak megjelenítéséért. Németországban egy tavaly márciusi törvény szerint a lapok pénzt követelhetnek a keresőktől tartalmaik indexeléséért.-írja az sg.hu
Búcsúznak az egy- és kétforintosok
A remények szerint az euro centekből lesznek az euro milliók
 
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol