.

Calahondatól-Marrakeshig
Szerző:
Gesler György

 

Calahondatól-Marrakeshig

 
    Megint afrikai pontosabban marokkói kalandjainkról fogok írni, a bolond vagy éppen nem is olyan vicces dolgokról, amelyek így- úgy megestek  velünk! 

       Mikor átszálltunk Casablancan a Marrakeshbe induló gépre kb egy órát kellett várni papir forma szerint. Az első fél órát nyugodtan eltöltöttük , bár meglepően kevesen üldökéltek az arab? mór ?.  gazdag mozaik díszitésű várócsarnokban ahol az egykedvű tranzitutasokat terelik össze. Viszonylag békés és nyugodt volt a hangulat , nem feküdt senki a földön, nem ütögette senki kétségbeesve az automát , hogy kidobja a befizetett Coláját , nem sikoltozott  egy életunt csecsemő, szóval vártuk a monitoron megjelenő bíztató jeleket. Ám azok egyre csak késtek. Feltámadt bennem az ilyenkor szokásos nyomasztó érzés, talán rossz mozgólépcsőn vagy futószalagon vetödtünk erre a félhomályos idegen tájra , talán nem a 4.B-re kellett volna jönnünk?
    Kicsit nyugtalanul elkezdtem az ilyenkor szokásos csellengésemet és figyeltem az arcokat, meg a képernyőn megjelenő kiírásokat. Gyorsan rájöttem a hosszú várakozásunk okára, ugyanis egy óra eltolodás volt a marokkói és a spanyol idő közt, ami meggyözött , hogy jó úton járunk és visszaadta a már-már megingó önbizalmamat!
    Rövid repülés és a szokásos  útlevél meg vizum tétovaságok után, a neveinket nehezen sillabizáló és még nehezebben boldoguló reptéri, szomorkás, egykedvű hivatalszolga nagykegyesen  beengedett az országukba! 
   Megérkeztünk a mindenüttegyforma, aztsetudomholvagyok hatalmas és barátságtalan várócsarnokba  , ahol elvileg a bérelt autót kellett volna átvennem. A pult zárva! Egy telefonszám a bejáraton , de milyen? Este 10 után voltunk és januárban, jó messze a szezontól, így  csak mindössze néhány tétova alak csellengett a kietlen, kongo épületben. Volt azonban egy kedves taxisoför, aki nem az autója ügyében tolakodott , hanem látva rémületünket és mit csináljunk? bizonytalanságunkat, a mobilján feltárcsázta a gondolom általa jól ismert pasast.
    Meg is jelent kis idő mulva a Sixt dolgozója és mint már annyiszor ezuttal is nekem kellett mea culpasnom, merthogy a foglalás déli egy órára szólt. Viszont nem volt harag, sőt egy szívességet is tett emberünk , mert megengedte , hogy használjam a Wifijét. Ugyanis ott volt a szálloda címe a mobilomon , de az égiek vagyis az égi jelek sehogy sem akarták megmutatni. Ott álltam ugyan már egy autókulccsal, de hová is menjek arról fogalmam sem volt. Aztán a kölcsönzős kisegített, megadta a passwordot megvolt a szálloda, és végre elindulhattam az ismeretlenbe, merthogy a gondosan előkészitett navigációs készülékem, mint ott megtudtam csak Eu-ra szólt, Montenegro ott volt , de Marokko nem. 
 

 
    Mentem az orrom illetve a kocsi orra után a teljesen néptelen, forgalomtalan , de remekül kivilágitott négysávos utakon.  Végre ,éppen mikor a mindig nyugodt és kiegyensulyozott Kati kezdte elveszteni a türelmét, 4-5 km-re a városkaputól teljesen véletlenül megtaláltam  a szállodánkat, igazán úgy örültem , mint amikor Amundsen kitüzte a Déli Sarkra a norvég zászlót.
 

  
A szálloda nagy és terjedelmes volt , hatalmas szobákkal és teljesen arabos dizájnnal, észreveheően nem takarékoskodva a területekkel, a kies és terméketlen tájból nem volt nehéz kiharapni egy nagyobb falatot és csak vízszintesen terjeszkedve még egy emeletet  sem kellett felhúzni. Vendég elvétve ,ugyhogy könnyen kaphattuk a legjobb szobát, vagy 40 m2-t.

   
Másnap aztán, korábban a repülőn meg a várótermekben gondosan áttanulmányozott nevezetességek szép, szabályos sorrendben történő megtekintésével elkezdtük Marrakesh felfedezését és megismerését. Hatalmas városról van ám szó, és a valóban érdekes régi városrész magas kőfallal körbekerítve kb. akkora mint mondjuk Pécs, de viszonylag könnyen bejárható persze nem gyalog. Az öreg város , mint a többi arab város, azzal a számottevő különbséggel, hogy a mohamedán vallás és kultura legszebb emlékei viszonylag jó állapotban megmaradtak. Kivéve az 1593-ban épült El Badi Palotát , ami tényleg csak mutatóban , mint nálunk az Aquincum sejtet valamit az eredeti, leginkább óriási méreteiből.
 
Nagy meglepetésünkre a területen lévő egyetlen ép fedett épületben André Kertész időszakos kiállítás volt, többnyire a korai még a Monarchia idejében készült katonákat,  és különböző élethelyzeteket ábrázoló képekkel. 
 
 
A 12. századból itt maradt Koutoubia Mosque,a 20. század első évében megépült Bahia Palace, mind-mind érdekes és különleges, nagyvonalú, az elöbbi dísztelen, az utobbi színes gazdag mozaik megjelenésével, ám a Mohamedán Papok kollégiuma igazi élmény volt,kicsiny celláival  meghökkentő hasonloságot mutatott bármely másutt látható, más vallású kollégiumokhoz.
 
     A városfalon kivül helyezkedik el az egyik legérdekesebb és a legszebb marrakeshi látnivaló a Jarden Majorelle egy francia festőművész által épített kert, amit halála után Yves Saint Laurent megvásárolt és a cobalt, égszínkék díszitéseivel eredeti állapotában visszaállított.
 

 
Igy a látogatók minden szépségében élvezhetik, hol a dzsungelt, hol egy art deco   Versaillet idéző soha nem látott növénykülönlegességekkel beültetett kertbirodalmat.
 
 
Folyt köv.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china