.

Beköszöntött a szép új világ: fizethetünk a banknak, ha ott akarjuk tartani pénzünketÚgy 40-50 éve még azt tanították az iskolában, hogy a bankokban elhelyezett pénzek után a bank azért fizet kamatot, mert azt a pénzt magasabb kamatra tovább adja a hitelfelvevőknek. A két kamat nagyságrendje közötti összeg a bank haszna.

Hát ezek az idők már elmúltak. Most ott tartunk, hogy egyre több bank tőlünk kér pénzt, ha oda visszük megtakaritásainkat. Magyarországon egyenlőre a Ptk. tiltja, hogy lakossági ügyfelek betéteire negatív kamatot számítsanak fel, de külföldön ez egyre gyakoribb. A begyűrűződő pénzügyi folyamatokat ismerve, előbb-utóbb ez alól Magyarország sem lesz kivétel.
 

 
Az egyik brit nagybank most, vállalati betéteseit sarcolja meg.
A Financial Times beszámolója szerint a brit Royal Bank of Scotland döntött úgy, hogy nagyvállalati ügyfeleinél negatív kamatot vezet be.
 

Svájc, Svédország, Japán után már Németországban is alkalmazzák ezt a "sarcot"


Az 5767 lakossal rendelkező, Münchenhez közeli Gmund am Tegernsee vállalati megtakarításokkal foglalkozó bankja, a helyi Raiffeisen bejelentette, hogy szeptember 1-től a 100 ezer euró feletti betéteknél, negatív kamat címén, 0,4%-ot vesz el a betétek összegéből. Hasonlóra több svájci banknál is van példa.


Az állami hátterű Royal Bank of Scotland levélben közölte bizonyos pénzügyi intézményekkel, hogy hétfőtől negatív kamatlábat alkalmaz egyes nála elhelyezett betétek esetében. Ez az első olyan brit nagybank, amely ilyen döntést hoz, és a Financial Times szerint ez számos európai bankot arra késztethet, hogy kövessék a példáját.- írja a portfolio.hu
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol