.

Becsődölt a Banco Madrid
Csődöt jelentett a spanyol Banco Madrid hétfőn, miután anyacége, a Banca Privada d'Andorra (BPA) pénzmosási botrányba keveredett, és vezetőjét, Joan Pau Miquelt letartóztatták Andorrában.


A Banco Madrid közleményében azzal indokolta a csődöt, hogy az elmúlt napokban „súlyos károkat” szenvedett, ugyanis az ügyfelek tömegesen kezdték kivenni pénzüket a bankból, miután kipattant a botrány.

Március 10-én az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának tranzakciókat ellenőrző részlege (FinCEN) pénzmosással gyanúsította meg a BPA vezetését. A hivatal állítása szerint kínai, venezuelai és orosz bűnözőkkel működtek együtt a bankvezetők. A legújabb információk alapján több egykori magas rangú venezuelai politikus is érintett az ügyben.

Testületileg lemondott az igazgatótanács

Az andorrai pénzügyi felügyelet azonnali vizsgálatot rendelt el, ennek nyomán Spanyolországban a központi bank is ellenőrzést indított a madridi leányvállalatnál. A Banco Madrid igazgatótanácsa ezután testületileg lemondott. Az andorrai banknak panamában is van fiókja, ott is elindult az ellenőrzés.

A csődöt jelentő Banco Madrid 100 százalékban a BPA tulajdona. A bennragadt betéteket a garanciaalap fizeti ki 100 ezer euróig (vagyis mintegy 30 millió 360 ezer forintig).

A Banco Madrid nem számít nagy banknak Spanyolországban: mindössze 15 ezer betétese van, és további 47 ezer olyan ügyfele, akik értékpapírokba és egyéb pénzügyi termékekbe fektették pénzüket.

mno / MTI

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol