.

A bangladesi fa emberAbul Bajandarnak akit az ujjain elterebélyesedő rendellenes szemölcsök miatt fa embernek neveznek,  10 évvel ezelőtt kezdődött kálváriája.Abul Bajandar a "fa ember"
 
Először kisebb szemölcsök jelentkeztek a kezén, amivel nemigen törődött, úgy gondolta majd csak elmúlik. Az ő társadalmi helyzetáben nem szoktak minden problémával  azonnal orvoshoz rohanni. Az idő telt, de a szemölcsök nem akartak múlni, hanem inkább növekedni kezdtek. Végül orvoshoz ment, aki megállapította, hogy egy nagyon különleges betegségben (epidermodisplasia verruciforme) szenved, ami nagyon ritka a világban, és csupán néhány eset ismert.
A betegség jellemzője a kézen, lábon terebélyessé növő, majd elkérgesedő szemölcsök burjánzása, ami Abul esetében a betegség mintapéldájává fejlődött.
A betegsége nem fertőző, így családja otthon tudja segíteni mindennapjait. Sokáig gépkocsivezetőként dolgozott, de egy idő után már nem tudta megfogni a kormányt, munkája megszünt. Az utcán kezdett koldulni, hogy három gyermeke és felesége megélhetését biztosítsa.
Mohammad Nasim egészség és családügyi miniszter közbenjárására a kormány vállalta Abul kezelésének korházi költségeit. A Bangladesi Állami Kórház  (Dhaka Medical College Hospital)  vezető orvosa Dr. Samanta Lal Sen sebész megoperálta, de tájékozazása szerint ez csak ideiglenes segítség, mivel a szemölcsök újra kinőnek.
 


A miniszter látogatása a mútét előtt
 
Egyenlőre csak az egyik kezéről távolították el a szemülcsöket, a másikról a következő alkalommal fogják.

A dél-kaliforniai Norris Comprehensive Cancer Centre egyetemen Dr. Martin Cast a WHO megbízásából már két évtizede foglalkozik ezzel a betegséggel és kérte a bangladesi orvocsoportot, további vizsgálatra küldjenek vért és szövetmintát Abultól.

Ennek ismeretében fognak konzultálni a további kezelés módjáról.

Források:
1. http://www.latercera.com/noticia/tendencias/2016/02/659-669154-9-conoce-la-impactante-historia-del-hombre-arbol.shtml
2. http://www.dhakatribune.com/bangladesh/2016/feb/05/govt-pay-medical-bills-tree-man-abul
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol