.

Az orosz Khibiny bénította le az USS Donald Cook elektronikai rendszerét a Fekete-tengeren
2014 április 10-én az USS Donald Cook amerikai hadihajó a Boszporuszon áthajózva belépett a Fekete tengerre.

A 80 százalékban orosz nemzetiségű Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozását a nyugat nem nézte jó szemmel. Amerika, rosszallásának jeleként a Fekete-tengerre küldte egyik legmodernebb hadihajóját az USS Donald Cook-ot. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy biztosítsa a NATO tagok és más országok biztonságát.
 

A negyedik generációs Aegis Combat System rendszerrel felszerelt rombolón alapesetben 56, éles bevetéskor 96 Tomahawk rakéta áll készenlétben, amelyek 2500 kilométeres hatósugárral rendelkeznek. A hajó védelméről a szokásos fegyverzeten kívül négy nagyteljesítményű radar, műholdas összeköttetés, és több mint 50 légelhárító rakéta gondoskodik. Az Aegis  rendszer alkalmas több száz repülő egyidejű azonosítására és a légvédelmi rakéták célra vezetésére.


Amerika a NATO égisze alatt ezzel a csapásmérő hajóval kívánt Oroszországra nyomást gyakorolni.  Ennek az erődemonstrációnak azonban röpke 90 perc alatt vége szakadt.

Két nappal a Fekete-tengerre való belépés után a nemzetközi vizeken békésen hajózgató USS Donald Cook közelében megjelent egy fegyvertelen SZu 24-es harci gép, amely 150 méter magasságban, 1000 méter távolságra, tizenkétszer közelítette meg az amerikaiak csodahajóját. Már az első megközelítés után a hajó elektronikai rendszere leállt. A fedélzeti számítógépek lefagytak, a műholdas összeköttetés megszakadt, a hajó harcképtelenné vált.

A videó egy percbe sűritve mutatja be az eseményt
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/1Wwo2Ygjjqw?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
 
Az eset után a Szu 24 Oroszország, a romboló pedig Románia felé felé vette az irányt. (Az amerikai vezetés egy Constancában szervezett hadgyakorlaton való részvétellel próbálta igazolni a nemzetközi vizekről történt gyors visszavonulást.)  A Pentagon tiltakozott a provokáció miatt, de hadihajót azóta sem küld a Fekete-tengerre.
 


Vladimir Balybine, az elektronikus hadviselés központjának igazgatója szerint minél bonyolultabb egy elektronikai rendszer, annál könnyebb megbénítani.


A USS Donald Cook rendszerét a a fegyvertelen Szu 24 -en elhelyezett Khibiny (Hibini) elektronikus zavaró berendezés tette működésképtelenné. Az eset után a hajó személyzetének 27 tagja kérte leszerelését.


Forrás: http://www.voltairenet.org/article185860.html

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol