.

Átmeneti megoldás a Panama-csatorna felújítás pénzügyi helyzetébenTöbb mint két hetes leállást követően csütörtökön újra indultak a Panama-csatorna bővítési munkálatai a zsiliprendszer harmadik szakaszánál – jelentette be a spanyol Sacyr cég vezette nemzetközi konzorcium (GUPC).

Az 1914-ben megnyitott Panama-csatorna forgalma száz év alatt hatalmasra duzzadt. Mára a ezen halad keresztül a világ tengeri áruszállításának öt százaléka. Ezt már nem bírta a jóval kisebb forgalomra és kisebb hajókra méretezett vizi út, bővítése halaszthatatlanná vált.
A panamai államot képviselő Panama-csatorna Hatóság (ACP) és a munkálatokat elvállaló spanyol Sacyr cég vezette nemzetközi konzorcium (GUPC) 2009-ben aláírt szerződése szerint a munkálatokat 2015 nyarára kel befejezni 3,2 milliárd dollárért.
A munkálatok közben felmerült, előre nem látott problémák miatt a GUPC határidő csúszást és 1,6 milliárd dolláros többlet költség igényt jelentett be. Ezzel a megrendelő ACP nem értett egyet, és leállította a projekt finanszírozását. A pénzügyi zavarba jutott konzorcium ezért február elején leállította a munkálatokat.
A munkálatok újra kezdését az tette lehetővé, hogy az ACP vezérigazgatója, Jorge Luis Quijano szerda este megígérte 38 millió dollár átutalását, amiből a GUPC kifizetheti a munkások elmaradt bérét illetve az alvállakozókat.
A konzorcium feltehetően abban bízik, hogy az átadás további elhúzódása, esetleg új kivitelező keresése jelentős bevételi veszteséget okozna Panamának. A végleges megállapodásra bíztató jelek vannak, és mindkét fél reményei szerint ez néhány napon belül megtörténik.

A csatorna Achilles sarka a keskeny zsilip rendszer
Források:
http://hu.euronews.com/2014/01/02/dragul-es-csuszik-a-panama-csatorna-felujitasa/
http://nol.hu/kulfold/atmenetileg_felujult_a_panama-csatorna_bovitesi_munkalata?ref=sso
http://hu.wikipedia.org/wiki/Panama-csatorna
 
 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol