.

Amerika 14 milliárd dollár kártérítést követel a nehéz helyzetben lévő Deutsche BanktólHatalmas összegű, 14 milliárd dollár kártérítést követel az Egyesült Államok kormánya a német központi banktól. Az indok: a Deutsche Bank fedezet nélküli kötvényekkel félrevezette a befektetőket.


Az amerikai igazságügyi minisztérium 14 milliárd dollárt követel a német Deutsche Banktól kártérítésként, mert a jelzáloghitel-válság előtt fedezett nélküli - úgynevezett mérgező (toxikus) - kötvényeket forgalmazott és ezzel félrevezette a befektetőket.

Az amerikai kormány jogászai és a Deutsche Bank képviselői között már tárgyalások folynak arról, hogy a bank rekord összegű büntetést fizessen amerikai ügyfeleknek, a 2008-ban kirobbant jelzáloghitel-válság idejéből származó jelzálogkötvény-viták miatt.

A bank maximum 2-3 milliárdot fizetne

A The Wall Street Journal szerint a tárgyalások még kezdeti szakaszban vannak és az amerikai fél nehéz vitákra számít. A Deutsche Bank a lappal annyit közölt, hogy "nem áll szándékában a potenciális követeléseket az emlegetett összegben megfizetni".

A lap szerint a Deutsche Bank legfeljebb 2-3 milliárd dollár kártérítést lenne hajlandó fizetni. A bank jogászai arra hivatkoztak, hogy 2013-ban már 1,9 milliárd dollár kártérítést fizettek ki amerikai feleknek a jelzálogkötvények miatti követeléseikre.

Ugyanezen okból a nagy amerikai bankok egyébként már több milliárd dolláros kártérítéseket fizettek ki ügyfeleiknek. A legnagyobb kártérítést, 16,6 milliárd dollárt a Bank of America fizette ki, ötmilliárdot a Goldman Sachs, a többi nagybank pedig összesen 23 milliárd dollárt fizetett.

A német bank értékét és nehéz pénzügyi helyzetét tovább rontja az amerikai követelés. Az alábbi grafikon a Deutsche Bank ez évi tőzsdei értékvesztését (kék szín) hasonlítja a Lehman Brothers 2008-as (piros szín) értékvesztéséhez.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol