.

Alacsony a Bajkál tó vízszintjeA Bajkál-tó vízszintje az elmúlt 60 évben nem volt ilyen alacsony. Az orosz környezetvédő szervezetek nem csak a száraz időjárást, de a térségben jelen lévő üzemeket is okolják az alacsony vízszintért.

A burjátföldi katasztrófahelyzetekért felelős minisztérium, magas fokú vészhelyzetet jelentett be, mert a környező falvakban vízhiány lépett fel. Jurij Szafjanov miniszter szerint a mostani vízszint az elmúlt 60 év legalacsonyabb vízállása.

1

A Bajkál-tó Oroszország egyik legértékesebb természeti kincse. A tó a Föld édesvízkészletének ötödével rendelkezik. A természetvédők, halászok és az ipar, amely vízenergiától függ, már nagyon sokat vitáztak az értékes víz miatt.

Az Angara-folyó a Bajkál-tóból ered és mentén több vízi erőmű van. Ezek közül az irkutszki látja el vízzel és árammal a 600 ezer lélekszámú várost és a hozzá tartozó alumínium kohót is.

2

Vjacseszlav Nagovicin Burjátföld kormányzója megjegyezte, hogy több bejelentés is érkezett, hogy egyes földalatti források elapadtak, jelentősen fogy a halállomány és egyre gyakoribbak az erdőtüzek.

 

3

“Az energiatermelők minden évben csökkenteni akarják a Bajkál-tó vízállását, hogy több áramot állíthassanak elő. Azonban ez ártalmas az ökoszisztémára” – mondta Alekszandr Kolotov a Folyók Határok Nélkül zöld szervezet koordinátora. A Greenpeace azt állítja, hogy a tó vízállását tavaly jelentősen csökkentették, mert arra számítottak, hogy csapadékos év lesz, de ez elmaradt és a vízszint alacsony maradt.

4

A környezetvédők szerint a vízszint csökkentése megzavarja a Bajkál élővilágát és annak beláthatatlan következményei lesznek. Az orosz kormány hamarosan rendkívüli ülést fog tartani, hogy engedélyezze-e a Bajkál-tó vízszintjének törvény által meghatározott minimum szint alá való csökkentését a vízierőművek stabil működése érdekében.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Forrás: erdekesvilag.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol