.

57 éven keresztül szolgált a világrekorder repülőgép-hordozóA falklandi háborúban még Hermes néven a Brit Királyi Haditengerészet kötelékében működött, majd 1987-ben India vásárolta meg. A Viraat névre újrakeresztelt hajót a világ leghosszabb ideig szolgálatot teljesítő repülőgép-hordozójaként vonták ki a szolgálatból.


A Viraat nevű hadihajó harminc évig szolgált az indiai haditengerészet kötelékében az óceánokon. Hétfőn ünnepélyes keretek között búcsúztatták a mumbai kikötőben. A hadihajó a Guinness-világrekordok könyvében is szerepel mint a legrégebben szolgálatot teljesítő repülőgép-hordozó.

A Viraat több mint ötven évig járta a vizeket. A hajót a Brit Haditengerészet megrendelésére 1959-ben állították szolgálatba, bevetették a falklandi háborúban is, majd 1984-ben leállították. Két évvel később vásárolta meg India, ahol Viraat (szanszkritül: óriás) néven került a haditengerészet kötelékébe. A Viraat kivonásával az indiai haditengerészetnek mindössze egyetlen repülőgép-hordozója marad, amelyet Oroszországtól vásároltak.

Indiában most építik az első saját gyártású repülőgép-hordozót, amely a tervek szerint 2019-ben hajózhat majd ki.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol