.

Víz alatt találták meg a keresztény vallást egységesítő nikaiai zsinat helyszínét TörökországbanNégy évvel ezelőtt Bursa tartomány vezetésének megbízásából légi felvételeket készítettek a Törökország északi részén lévő Iznik város mellett található tóról. A fényképek eljutottak az Uludağ Egyetem kutatójához, Mustafa Şahin professzorhoz, akinek feltűnt, hogy a víz alatt valamilyen hatalmas épületkomplexum maradványai nyugszanak.

Az elmúlt négy év során kiterjedt kutatások kezdődtek a környékén, ezek eredményeként lassan kiderült, milyen építménnyel van a szakembereknek dolga - írta Doğan Hírügynökség


Forrás: Mustafa Şahin/Lake Iznik Excavation Archive
 

A romok körüli durva kövek a katedrális pusztulásáról is sokat elárulnak. Şahin szerint a térségben a 8. században több földrengés is pusztított, az egyik legerősebb éppen 740-ben történt. „Megfigyeléseink alapján az épület ennek a földrengésnek a következtében omlott össze, a partszakasz pedig a víz alá merült. A templomot ezt követően már nem állították helyre”.

A székesegyházat a 4. század végén építhették, ekkor a település még Nikaia néven volt ismert.

A város a történelemben fontos szerepet töltött be.   Itt tartották 325-ben azt a zsinatot, amelyen Nagy Konstantin császár elnöklésével összefoglalták a keresztény vallás alapelveit.

A niceai zsinatot bemutató festmény a Vatikánban

 

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol