.

Világító és más tornyok Costa del Solon
Szerző:
Gesler György

Világító és más tornyok Costa del Solon

 
 
Mikor elhatároztam , hogy sorozatunk, az építészeti érdekességekről szóló  következő részét, a magasba ívelő különlegességekről fogom írni , nem gondoltam , hogy milyen sokszínű, pompás, kimeríthetetlen témát találtam.
Őr, tűz, víz,óra, kilátó, kapu, öreg, harang, templom ...és mindez torony!

  
 
Hihetetlen , de ha jól belegondolok nem is lehetett másként ,hiszen az ember mindig magasabbra vágyott és a legrégibb bibliai időkben is megépítette a Babiloni Tornyot, hogy a Jóistenhez közelebb kerüljön, de ezt meg is bánta. Híres tornyoknak se szeri se száma a világ legkülönbözőbb pontjain, de én most a Costa del Sol kevésbé híres, viszont annál kedvesebb tornyait fogom megmutatni.
    
 

Ezen a valamikor sívár, széltépázta , sziklás tengerparton szerintem már a föniciaiak is fontosnak tartották a világítótornyok építését és nem gondolom lehetetlennek , hogy a régi kőépitmények alapjait bizony már ök tették le, mert azt a latin mondást , ha nem is latinul , de jól ismerték, " navigare necesse est".


Ezek a többszáz éves vöröskő várbástya szerű zord épiímények első ránézésre meglehetősen nagy hasonlóságot mutatnak, nyilván pontos és szigorú szabályok meghatározták a forma és a kivitelezés megoldásait. Viszont kifejezetten érdemes jobban szemügyre venni és részletesebben is megfigyelni , hogy néhány közülük egyéni formájával felrúgja a formai kötelezettséget, bár bizonyára a világítói feladatkötelezettséget, mint magasság , láthatóság, biztonság következetesen és gondosan teljesítik.
 
  
 
Érdekesnek tartom , hogy közvetlen a parton csak egyet találtam , viszont  mindegyik magasan van sőt van amelyik nagyon magasan, egymást közvetlen nem láthatták, csak füstjeleket adhattak, fényüket a tenger felől lehetett észlelni. Ezek az építmények némi védelmet is biztosítottak a kisebb kalóz támadások ellen.


 
Malaga és Estepona között három "újabb" immár a korabeli építészet jegyeit magánviselő  világító tornyot találtam, Malaga 1817 El Faro XX. század eleje Marbella 1864
 
   
 
Természetesen a sokféle torony lehetőségből néhányat itt is megtaláltam , de ezek jelentősége éppen a gyakrabban másutt is előfordulásuk miatt kevésbé színhelyerősek, de a marbellai ami egymagában temlom, harang, óra, torony.
 
 
 
Mindenkinek szívből ajánlom , hogy séta vagy kocsikázás közben vessenek ha lehet hosszabb pillantást ezekre a régi egyszerű, de remek tornyokra és ha lehetőségük adódik, használják is ki és menjenek be és fel!
   
  

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china