.

Vasárnap fejeződtek be Spanyolországban a Szent Hét felvonulásai

A Húsvétot megelőző nagyhéten, Spanyolországban, évszázados hagyomány Jézus utolsó napjait idéző díszes felvonulások rendezése.


A Nagyhét (Semana Santa), Spanyolországban a leglátványosabb egyházi ünnep. Ekkor minden nap felvonulásokkal emlékeznek meg Jézus utolsó napjairól, a keresztre feszítésről, és a feltámadásról.
 
Sábado Santo en Granada
Felvonulás Granadában

A felvonulások virágvasárnap kezdődnek, és a feltámadás napján, Húsvét vasárnapján fejeződnek be. Minden város, minden falu életében fontos esemény a felvonulás. A nagyobb településeken a templomokhoz tartozó közösségek (cofradiák), igyekeznek a llegszebb trónust létrehozni. Trónusnak hívják azt a hordozható, sokszor az egy tonnát is meghaladó álványt, amire az élethű szobrokat, és a tömérdek díszítést teszik.
Ezeket a trónokat 40-50 ember cipeli, de a különösen nehéz, valamely jelenetet bemutató trónushoz néha több mint száz ember kell.
A hordozók kiválasztása nagy megbecsülést jelent a templomi közösségen belül. Nem könnyű a feladatuk. A menet útvonalának hosszától függően akár 3-5 órán keresztül, ugyan sűrű pihenőkkel, de mágiscsak cipelniük kell az irdatlan terhet.

"Már jó lenne pihenni"
 
A kisebb falvakban általában egy menet van, amely a templom közvetlen környezetében lévő utcákat járja be. A nagyvárosokban a napi 8-10 menet sem ritka.
Malagán kora dálután kezdődnek a menetek és az utlosó jóval éjfél után ér vissza kiindulási pontjára. A város különböző helyein lévő templomoktól pontos időbeosztás szerint indulnak és folyamatosan vonulnak városközpontban épített lelátó előtt. 
A sevillai felvonulások Európa szerte híresek, rengeteg külföldi érkezik megtekintésére. A menetek végigvonulnak a belvárosban több kilométer hosszban kiépített lelátók előtt.
 
Madrugá Sevillana
Most indul a templomtól az egyik menet trónusa Sevillaban

L'Hospitalet de Llobregat
A Fájdalmas Szűzanya trónusa

A menetek előre kidolgozott program szerint a belvárosban találkoznak, és egy végeláthatatlan sort képezve haladnak el a több tízezer néző előtt.
 
Vía Crucis en Ávila
Éjszakai menet az avilai várfal tövében

Avilában a XVI. századtól él a húsvéti  körmenet hagyománya. Minden évben körbejárják a 2,5 km hoszú várfalat, melyet a város vezetősége és a hívők tömege követ.
 
Cristo de la Buena Muerte

Malagán a keresztere feszített Jézus szobrát nagycsütörtökon a spanyol idegenlégó diszszázada hozta ki a templomból, majd ők helyezték el a téren várakozó talapzatra. A szoborral együtt a trón súlya 2500kg., melynek hordásához 235 emberre volt szükség
 

A szobrokat szereplésük után visszavitték a cofradiák raktáraiba, ahol a következő Húsvétig gondosan letakarva pihennek.
Ezzel értek véget vasárnap a Semana Santa felvonulásai.

P.R.
Fotók: 20minutos
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol