.

Van egy ország, ahol nem az autó típusa, hanem a rendszáma mutatja meg milyen gazdag a tulajdonosVan egy ország, ahol nem az autó típusa, hanem a rendszáma mutatja meg a tulajdonos anyagi helyzetét.


Az Egyesült Arab Emírségekben nincs szükség arra, mint sok más országban, hogy az ember, a hatóságok rendeleteinek megfelelő szavakkal üzenjen kocsija  rendszám tábláján. Ott a rendszámtábla maga az üzenet: minél kevesebb karakter olvasható rajta, annál  gazdagabb az autó tulajdonosa.

A furcsa szisztéma 2016-ban a világsajtót is bejárta, amikor egy Dubajban élő indiai üzletember, Balvinder Sahni 9 millió dollárnak, vagyis akkori árfolyamon jócskán több mint 2,5 milliárd forintnak megfelelő dirhamet költött egy rendszámtáblára, amin az állt:

D5.

A nagy költekezés persze nem úgy ment, hogy bement a helyi kormányablakba, azt mondta, kell neki egy rendszám a Rolls-Royce-ra, az ügyintéző pedig átadta neki a D5-ös rendszámot, meg egy 33 millió dirhames sárga csekket, hogy legyen szíves a szomszéd postahivatalban befizetni.
Dubajban ugyanis a legexkluzívabb rendszámokra árverésen lehet licitálni, az exkluzivitást pedig az adja, ha minél kevesebb karakterből áll az adott rendszám.

Sahnit több dolog inspirálta az őrült költekezésre:

  • szeretett volna visszaadni valamit annak a városnak, amitől olyan sokat kapott, és mivel nem kell fizetnie jövedelemadót, ezért ritkán van lehetősége törleszteni;
  • a szerencsésnek tartott kilences szám lebegett a szeme előtt – a D pedig az ábécé negyedik betűje, ezért a D5 pontosan 9-et ad ki;
  • azt akarta, hogy a bankszámlájának megfelelő tiszteletet kapja, bárhova megy az országon belül.

Történt ugyanis, hogy amíg egy teljesen átlagos rendszámtábla fityegett a Rolls- Royce-án, egyszer kitessékelték egy puccos szállodából, mondván, nem elég előkelő az ott megszokott vendégkörhöz. Persze ahol ezrével élnek a dollármilliomosok – és jó pár milliárdos is van köztük –, valamivel ki kell lógni a pénzes tömegből.

Itt jön képbe a rendszámtábla mint státuszszimbólum: az 5 számjegyből álló rendszámok teljesen hétköznapinak számítanak, 4 számjegy már jelzi, ha valaki jól el van eresztve, a 3 számjegyes rendszámokért pedig már pár százezer dirhamet kell kicsengetni. Két számjegytől lefelé már a milliós kategóriában vagyunk – ez mostani árfolyamon potom 100 millió forintos beszállószintet jelent.

Sahni először elkezdte a két számjegyű rendszámokat vásárolgatni, övé lett a 48-as, a 49-es és a 27-es is. Majd gondolt egy nagyot, és amikor a D5-ösre is lehetett licitálni, teljesen bepörgött, a 9 millió dollárnyi összeget sem sajnálta a vágyott darabra.

Korábban már egyébként az O9-est is megvette, azért csak 24,5 millió dirhamet, vagyis kevesebb mint 7 millió dollárt fizetett. A Rolls-Royce-ok, amikhez vette a rendszámokat, egyébként még a rendszám tizedébe sem kerültek, ezeket 800 ezer dollárba kerültek.

Már nem a rekorder

Bár a drága rendszámtáblák miatt elsősorban Sahni történetét szokták elővenni – jó eséllyel azért, mert szeret is turnézni azzal a médiában, hogy övé a legdrágább tábla. De ez valószínűleg nem volt így soha, maximum a világ egyik legdrágább rendszámtáblája volt az övé.
Az idén valaki 9,5 millió dollárért vitte el az AA8-as rendszámot, így már biztos nem Sahnié  a csúcs.

A autós újságokat bongészve találni olyan 2008-as cikket is, amiben arról írnak, hogy a szintén az Egyesült Arab Emírségekben található Abu-Dzabiban már akkor 14,5 millió dollárt ért az 1-es rendszám, amit egy Szaíd Húri (Saeed Khouri) nevű illető vett meg, mondván, ennél jobb rendszám úgysem lesz.

Az ilyen aukciók legtöbbje egyébként fontos célokra gyűjt, például a szegények élelmezésére. Egy-egy ilyen liciten az összes rendszám eladásából  akár 50 millió dollár is összejöhet.  Hatékony jótékonysági kezdeményezés. - írja a Telex.hu

 

 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol