.

Újra Japánban lesz a leggyorsabb vonat
Újra Japán kerül az élre a nagysebességű vasútak fejlesztésében


Japánban építették meg az első nagy sebességű vasutat (HSR), a Shinkansent 1964-ben. Csúcssebességét a kerekek és a sínpálya korlátozza leginkább, de az így is eléri a 320 km/h-t.


HSR szerelvény

Ennél azonban egy ideje már van gyorsabb Kínában, mégpedig Shanghai belvárosát és nemzetközi repülőterét összekötő, mágnes vasút.
A Central Japan Railway Company viszont nem szeretne lemaradni a fejlődésben, így egy ideje már saját verziót fejleszt (A kínai vonalat a Siemens építette). Novemberben meg is nyitja a most még még csak kísérleti üzemmódban működő, maglev technológián alapuló L-Zero vonalat a nagyközönség számára; a lineáris motorok mágnesein lebegő jármű az 500 km/h sebességet is eléri. Az L-Zero, vélhetően takarékossági okokból, 160 km/h sebességig hagyományos kerekeken gurul, csak ekkor aktiválódnak a mágneses motorok, amelyek a gyorsabb, csendesebb és simább utazást biztosítják. A technológiára alapozva készülne el 2027-re a Tokió és Nagoya közötti vonal, összesen 286 km. hosszban.

http://www.geeks.hu/files/imagecache/large/images/content/1006_maglev_2.jpg

Japán annyira elkötelezett a maglev technológia mellett, hogy az állam 5 milliárd dollár előleget fizetett azért is, hogy Washington és Baltimore között megépíthessék azt a vonalat, amely a 65 kilométeres utat 15 perc alatt teszi majd meg. Bármelyik projekt készül is el, Kína biztosan a második helyre szorul.

Forrás: GeeKs

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol