.

Újabb lépés a készpénzmentes társadalomért.A készpénz az államtól való függetlenségünk garanciája, de a még meglévő függetlenségünk felszámolása gyorsuló ütemben folytatódik


Egyre többet lehet olvasni a jövő készpénzmentes társadalmának "előnyei"-ről. Nem múlik el hét anélkül, hogy valamelyik vezető hírorgánum ne foglalkozzon ezzel a témával. Elkezdődött az emberek agymosása.

"Remélem nincs letiltva"
 

Azonban valhogy kimarad ezekből a cikkekből készpénzmenetes társadalom valódi célja:

Minden pénz kerüljön a bankokok (és ezáltal az állam) felügyelete alá, otthon senkinek ne maradjon megtakarítása, amivel vészhelyzetben függetleníteni tudja magát.

Persze nem ez készpénzmentes társadalom hivatalos indoka, ez csupán  következménye.


Jelen korunkban az a tapasztalat, hogy az emberek félnek a saját pénzüktől. A pénzt másokra bízzuk, mert úgy gondoljuk, hogy azok jobban vigyáznak rá. Vagyis kiszolgáltatjuk magunkat pénzünk őrzőinek. Pedig, ha belegondolunk, a pénz mindig a tulajdonosánál van a legjobb helyen, aki minden ellenőrzéstől, megfigyeléstől mentesen arra költi amire akarja. Senki nem limitálja mennyit vehet ki saját széfjből, ha egy alkalmi vétel adódik, azonnal ki tudja fizetni, nem kell napokkal előre bejelenteni bankjának pénzigényét. 

Napjainkban legtöbben a bankokat bízzák meg pénzük őrzésével. Ennek viszont ára és kockázata is van. A Pénz kezeléséért a bankok jutalékot szednek, miközben a világgazdaság mostani bukdácsolásának indokával, "gazdaság élénkítő céllal", egymás után vezetik be a negatív kamatot. Ez azt jelenti, hogy a betétesek nem kapnak, hanem még ők fizetnek a banknak kamatot biztonságban hitt pénzük után. (Ez nem vicc, Svájcban, Svédországban, valamint egyes Németországi bankoknál már a betétesek tőkéje csappan a negatív kamattal.)
 

Negatív kamat


Kinek jó a készpénzmentes társadalom


A bankoknak érdeke a készpénzmentes társadalom megvalósulása, hiszen akkor a lakosság összes pénze az ő kezelésükbe kerül. Ebben az esetben nincs mérlegelési lehetőség mennyi pénzt tartok otthon mennyit a bankban, pénzünk felhasználása és hozzáférhetősége másoktól függ.
Erre jó példa a térség stabil bankjának számító Bank of Cyprus, ahol a 2008-as válság idején a betétesek számláit csapolták meg és nagyrészt abból mentették meg a csőd szélén tántorgó bankot.
Görögországban másfél éve korlátozták a számlákon lévő pénz felhasználahtóságát és csupán napi 60 eurót vehettek fel az ügyfelek még akkor is, ha több ezer euró volt a számlájukon.
Ennyit a bankok biztonsággosságáról.

Az államok felkarolták a készpénzmentes társadalom létrejöttét, mert így tökéletesen belelátnak minden állampolgár zsebébe. Az adóhivatalok a készpénzmentes vásárlásokat személyre lebontva képesek nyílván tartani és a vásárlások nyomon követésével még arról is értesülnek, mikor vettünk virágot, vagy melyik a kedvenc éttermünk, a gyógyszertári vásárlások pedig pedig egészségi állapotunkról adnak tájékoztatást. Vagyis életünk nyitott konnyvé válik a kiváncsi hivatalnokok előtt.
Naívság lenne azt hinni, hogy ez nem történhet meg. A bankok számítógépeit össze fogják kötni az adóhivatallal, a különböző ellenőrző szervekkel, vagy akár a nyomozó hatóságok számítógépeivel. Az igy kapott adatok túl értékesek ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják.  Nem is fogják.
(Magyarországon a pénztárgépek online bekötése az adóhivatlba már a jövőbeni, mindenre kiterjedő ellenőrzés előhírnöke)


A jövő:  mindent látó hálózat

A készpénzmentes társadalom egyet jelent a magánszféra megszünésével a totális megfigyeléssel, az állampolgárok teljes ellenőrzésével.

Ennek ismeretében fanyalogva olvasom azokat a híreket amelyek pozítív lépésként mutatják be a készpénzmentes társadalom irányába tett lépéseket. Tendencia, hogy egyre alacsonyabb összegben határozzák meg a készpénzzel történő vásárlások felső határát, és a napokban bejelentett hír, miszerint az 500 eurós bankjegyeket az Európai Központi Bank ki fogja vonni a forgalomból. Ezzel az intézkedéssel a forgalomban lévő papírpénz mennyiségét, pontosabban értkét 28 %-al, közel egyharmadával csökkentik. Ennek pótlása a gazdaságban már csak készpénzmentes módon, banki átutalással biztosítható. Indoklásul a bűnözés visszaszorítása és terroristák készpénzes vásárlásainak megnehezítése szerepel.

A másik hír amit a fő hírügynökségek elfelejtettek megemlíteni:

A múlt hónapban az Egyesült Államok legnagyobb pénzügyi intézményeitől több mint 100 vezető vett részt, azon a találkozón, amelyet New Yorkban tartottak és ami a dollár digitálássá tételéről szólt.
 
Valószínűleg egyikünk sem hallott volna erről a találkozóról, ha nem számol be róla a Bloomberg. A cikk a következő címmel jelent meg: "Titkos találkozó, ahol a Wall Street tesztelte a digitális készpénzt"

A hírt valószínűleg azért nem verték nagydobra, mert még nem tart ott a társadalom "megdolgozása", hogy a készpénz megszüntetését elsöprő tiltakozés nélül be lehessen vezetni.

Azonban a propaganda folyik, és egyre többet fogunk hallani a készpénzmentes gazdaság előnyeiről.

Egyszer elvégeztek egy kísérletet a békák tűréshatáráról.  Amikor forró vízbe rakták őket, azonnal kiugrottak az edényből. Amikor hideg vízbe tették, és a vizet csak lassan melegítették, nem ugráltak ki, megszokták fokozatosan melegedő környezetüket, Amikor már túl meleg lett a víz, kimúltak, pedig ki is ugorhattak volna.
 

Az emberiség alatt már melegítik a készpénzmentes társadalom vizét.
Még ki lehet ugrani.


P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol