.

Tutanhamon fáraó tőre a csillagokból érkezettIlyen tőrt manapság sem lehetne egykönnyen elkészíteni


Amikor 1922-ben feltárták az időszámításunk előtt 1333-tól 1324-ig uralkodó Tutanhamon fáraó sírját, a rengeteg felbecsülhetetlen értékű történelmi emlék és dísztárgy között ezt is megtalálták:
 
 
A lelet nem más, mint az ókori uralkodó aranymarkolatú dísztőrje, amit tavaly olasz és egyiptomi tudósok egy kicsit tüzetesebb vizsgálatnak vetettek alá. A roncsolásmentes anyagvizsgálat (egészen pontosan így hívják: röntgenfluoreszcens spektrometria) során röntgensugarakkal bombázták a tőr pengéjét, melyben a különböző anyagok különböző hullámhosszúságú sugárzással válaszoltak. Ez alapján a kutatók megállapították, hogy a penge vasat, nikkelt és kobaltot is tartalmaz, mégpedig olyan ötvözetben, mely csak a naprendszer legősibb objektumaiban lelhető fel: a meteoritokban.
 

"A vastartalmú meteorit darabokat az ókori kemencékben még nem tudták olyan hőfokra melegíteni, hogy a vas kiolvadjon belőle, ezért többszörös felmelegítéssel és kovácsolással kellett eltávolítani az ércdarabokból a salakot. Azt mondhatnánk: a szennyező anyagot ki kellett kalapálni az izzó masszából. Így azután a meteorvas ritkasága, hosszadalmas és fáradtságos megmunkálása miatt is hallattlanul drágák voltak ekkor (és még hosszú ideig) a vasból készített eszközök. Többet értek, mint a velük azonos súlyú arany- vagy ezüsttárgyak. A többszöri melegítés és kovácsolás révén azonban igen jó minőségű acélt tudtak produkálni, amiből pl. a legelőkelőbb harcosok fegyverei vagy a leggazdagabbak szolgálatában álló kőfaragók szerszámai készültek."


Namíbiában talált meteorit


A kutatók azonban nem elégedtek meg ennyivel, hanem átvizsgálták a Vörös-tenger 2000 kilométeres körzetében előforduló összes ismert meteoritot, és végül a Kharga-meteoritot hozták ki győztesnek, mivel ennek a lezuhant égitestnek megegyező az összetétele a penge anyagával.

Tutanhamon tőrje tehát nem a Földről, hanem a világűr végtelen sötétjéből származik. Egy olyan égitestből, mely ki tudja hány millió kilométernyi fénytelen fagyos semmin száguldott keresztül, hogy végül egy földi uralkodó személyi védelmét biztosítsa tulvilági utazása folyamán.


player
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china