.

A tudósok sem tudják mi következik: felmelegedés vagy lehülésKis jégkorszak törhet rá a Földre

Az utóbbi hetek naptevékenységének elemzése egyes klímakutatókban azt a meggyőződést alakította ki, hogy a Föld egy nagyobb hideg periódus kezdete előtt áll.

 

Lehetséges lenne, hogy egy kisebb jégkorszak kezdete előtt állunk? Egyre több kutató aggódik a naptevékenység mostani mérései miatt, ugyanis azok valami folyamatváltozást vetítenek előre.

Hogyan lehet az, miközben a globális felmelegedés miatt aggódunk, és mégis egyes hírek már jégkorszakról számolnak be.

A globális felmelegedés ugyanis a tudósok szerint kétesélyes dolog. Nem okoz szükségszerűen felmelegedést. Egy melegedési ponton ugyanis leállhat a Golf-áramlat, ez pedig közvetett módon már lehűlést eredményez. A természet, és a Föld folyamatai így kompenzálnak, hogy ne süljön meg a bolygó.

Azonban a nagy hideg előtt egy kegyetlenül meleg időszak még beköszönthet, ami a folyamatokon, és a naptevékenységen is múlik.

A naptevékenység az utóbbi időszakban igen aggasztó volt. A folyamat már évek óta zajlik, egyre csökken a nap erőssége, azonban az utóbbi két hétben még érdekesebb folyamatokat mértek.

Ezek azt sejtetik, hogy lehetséges, hogy egy hosszabb, hidegebb időszak köszönthet majd be a jövőben.  A Nap 11 éves ciklusokat követ. A nap intenzitésa 11 év alatt szokta elérni a maximumot, majd  a minimumot. A jelek szerint, amelyeket a Nap megfigyelésével összesítettek, a Nap erőssége most csökkenőben van..

Ezzel, és a jelenlegi folyamatokkal egybevetve néhány klimatológus állítja, beköszönthet egy kisebb jégkorszak.

2020-ig egyáltalán nem vártak a naptevékenységben minimumot, ezért is furcsa a drasztikus zuhanás. Túl korán kezdődik, ez pedig, ha csak egy rövidebb időre is, egy kisebb jeges időszakba taszíthatja a bolygónkat.

Korábban már bekövetkezett egy ilyen mini jégkorszak, és bár ma nagy károkat okozna, nem semmisítené meg az emberi civilizációt, viszont elképzelhető, hogy több millió ember életébe kerülne.

A legutóbbi hasonlóan kicsi jégkorszak 1645-ben következett be, és 1715-ig tartott, miután ismét elkezdett melegedni a bolygó atmoszférája.

Ha egy ugyanilyen, vagy ehhez hasonló globális lehűlés bekövetkezik, akkor arra kell számítanunk, hogy a Föld átlaghőmérséklete 1,3 Celsius fokkal fog majd zuhanni.

Ez igen nagy érték, ami azt jelenti, hogyha egy állandó jégtakaró nem is keletkezik az északi területeken, de nagyon hideggé válnak a nyarak, és még hidegebbé a telek, sok havazással.

 


világtitkai
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol