.

A történelem ismétli önmagát?A londoni elemzőknek azt súgja a grafikon, valami nagy baj közeleg. Nem látják rózsásan a jövőt.

 

Döbbenetes hasonlóságra hívták fel a figyelmet az egyik legfontosabb amerikai tőzsdeindex idei, illetve az 1987-es fekete hétfőt megelőző alakulása között egy nemzetközi nagybank elemzői. A közel 30 évvel ezelőtti összeomlás végigsöpört a világon, és rövid idő alatt eltüntette a legjelentősebb tőzsdék értékének 20-45 százaléákát.

Bár a pénzügyi tanácsadók rendszeresen kiemelik, hogy a piac múltbeli teljesítménye nem ad megbízható előrejelzést a jövőre, a Citi Tom Fitzpatrick által vezetett elemzői csoportját mégis kirázta a hideg, amikor összehasonlították az ötszáz legnagyobb amerikai vállalat teljesítményét mérő S&P 500 index idei, illetve 1987-es adatait – írja a Business Insider.

A 29 évvel ezelőtti válság kitörésekor, október 19-én a Dow Jones Industrial Average 22,6 százalékot veszített értékéből, ez pedig azóta is az index legnagyobb, egyetlen nap alatt elszenvedett vesztesége. A krach kezdetét egyébként azóta is fekete hétfőként emlegetik – kivéve Ausztráliában és Új-Zélandon, ahol az időeltolódás miatt fekete keddre emlékeznek.


Kisérteties hasonlóság - folytatás is hasonló lesz?

Fitzpatrick egyébként a Citi vezető stratégája, és csapatával grafikonokat, illetve kereskedési mintákat tanulmányoznak a tőzsdei események pontosabb előrejelzése érdekében.

A fenti ábrán kívül Fitzpatrick további négy indokot sorolt fel, ami nem túl bizalomgerjesztő a piac helyzetét illetően:

  • Egyre aggasztóbb az európai bankok helyzete. A britek bejelentették, jövő tavasszal megkezdik a kiválási tárgyalásokat az Európai Unióval, ez pedig komoly felfordulást okozhat a világ legnagyobb pénzügyi központjában, Londonban. Emellett a Deutsche Bank ügye sem áll fényesen, mivel hétfőn kiderült, nem sikerült megállapodniuk az amerikai igazságügyi minisztériummal a rekordösszegű, 14 milliárd dolláros büntetésükkel kapcsolatban.
  • Most zajlik az Egyesült Államok valaha volt egyik legmegosztóbb elnökválasztási kampánya.
  • Egyre több jelentés állítja, hogy Japán és Európa központi bankjai csökkentik a gazdaság élénkítését célzó kötvényvásárlásokra fordított összegeket. Ez világszerte kételyeket vet fel a jegybanki politika hatékonyságával kapcsolatban – mondta Fitzpatrick.
  • Végezetül szokatlan piaci változásokból is akadt néhány: egy héten belül 16 százalékot változott az olaj ára, öt nap alatt 20 bázisponttal változott a 10 éves amerikai államkötvények hozama, és 9 nap alatt 90 dollárral mozdult az arany árfolyama is. Emellett figyelemre méltó a kínai jüan és az angol font rövid időn belüli jelentős árfolyammozgása is.

Fitzpatrick megjegyezte: az S&P 500 esetében a 2 119 pontos minimum szint az, aminél a kereskedők jellemzően beavatkoznak, és vásárlásokkal emelik az index értékét. Ha az érték áttöri ezt a szintet, akkor új „padlót” keresnek a brókerek. Az index hétfőn 2 165 ponton nyitott, és 0,7 százalékkal emelkedett a kereskedés korai óráiban.
Forrás: Pr7/Business Insider / profit7

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol