.

Tíz éve történt a 191 halálos áldozattal járó robbantássorozat MadridbanA százkilencvenegy halálos áldozatot követelő madridi terrortámadások tizedik évfordulójára emlékeznek kedden Spanyolországban


A tragikus napon, 2004. március 11-én reggel 7 óra 40 perckor néhány perces időközökkel tíz pokolgép robbant a spanyol főváros pályaudvarain, köztük négy a rendkívül forgalmas Atocha főpályaudvaron.
Spanyolország és a világ közvéleményét sokkolták a történtek, a merényletek másnapján több mint tizenegymillió ember vonult utcára világszerte, hogy a terrorizmus ellen tiltakozzon, ráadásul csak minden negyedik tüntető volt spanyol állampolgár. A kormány makacssága – amellyel csak azért is az ETA-t hibáztatta – végül nagyban hozzájárult a miniszterelnök bukásához a néhány nappal később rendezett parlamenti választásokon, amelyek után minden várakozás ellenére a szocialista José Luis Rodríguez Zapatero alakíthatott kormányt.
A tragigus eseményekre való megemlékezések  már hétfőn megkezdődtek az egész országban.
„Ezzel a tiszteletadással üzenni szeretnénk a spanyoloknak és az egész világnak: örökké emlékeznünk kell a kegyetlenség és a terrorista borzalom áldozataira” – mondta Jorge Fernández Díaz belügyminiszter a Teatro Real színpadán állva.
Kedd reggel misét celebrálnak a fővárosban található Almudena-székesegyházban, az eseményen részt vesznek a spanyol királyi család tagjai is. A terrortámadások áldozatainak szervezetei is megemlékezéseket tartanak a nap folyamán. Spanyolország lakossága már hozzászokott az ETA által végrehajtott merényletekhez, de mélyen megdöbbent azon, hogy az iszlamista terrorizmus is betört az országba. „A dzsihádista terrorizmus számunkra elég távolinak tűnt, nyilvánvalóan tévedtünk” – mondta a belügyi tárca vezetője.
A terrorista sejtek elleni műveletek megsokszorozódásával négyszázhetvenkét dzsihádistát vettek őrizetbe az utóbbi tíz évben Spanyolországban. A kormány ennek ellenére továbbra is aggódik a belügyminiszter által „magas szintűnek” nevezett terrorfenyegetés miatt. „Nyilvánvaló, hogy Spanyolország is a globális dzsihád (szent háború) stratégiai célpontjai között van, magától értetődően nem mi vagyunk az egyetlen célpont, azonban minden bizonnyal a célkeresztben vagyunk” – mondta Jorge Fernández Díaz.
Egy spanyol bíróság 2007-ben huszonegy embert ítélt el a vonatok ellen végrehajtott merényletekkel összefüggésben, az ügyben eljáró bíró két marokkói állampolgárra közel 43 ezer év, egy spanyol férfire pedig több mint 34 ezer év börtönbüntetést szabott ki - írja az mno.hu
La presidenta de la Asociación Víctimas del Terrorismo, Ángeles Pedraza; el ministro del Interior, Jorge Fernández Díaz, y el presidente del Gobierno, Mariano Rajoy. EFE
A merényletek egyik túlélójével beszéget Jorge Fernández Díaz belügyminiszter és Mariano Rajoy kormányfő

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol