.

Titokzatos tengeri óriásokÓriáspolip: nem mese, valóság

A természettudomány csak a múlt század vége felé kezdett belenyugodni abba a ténybe, hogy a tengerész-elbeszélésekből ősidők óta ismert óriáspolipok – a “krák”-ok – létezése nem pusztán a képzelet művének tulajdonítható.

A tenger szörnyetegei között ősidők óta legjobban remegnek a hajósok azoktól az óriási polipoktól, a melyek csápjaikkal körbefonják felborítják és a mélybe rántják magukkal a hajókat amik az útjukba kerülnek.

Ezek az iszonyatos méretű lények azok a gigászi, tízkarú tintahalak, melyek az óriás kalmárok (Architeuthidae) mintegy tucatnyi fajába tartoznak, ám ezen kívül szinte semmit sem tudunk róluk.
Létezésük ugyan ma már kétségbevonhatatlan, de a róluk szóló – többnyire apokrifnak tekinthető – történetek olyan elképesztő méretekről, és olyan agresszivitásról beszélnek, hogy ezeket a józan tudósok többnyire csak szigorú fejcsóválással fogadják.
Bár a hihetetlen méretekre vonatkozóan kézzelfogható bizonyítékok is rendelkezésükre állnak, jószerivel még abban sem sikerült egyetérteniük, hogy ezek vajon csak nagyon vén példányok-e – melyek az idősebb halakhoz hasonlóan óriási méreteket érhetnek el – vagy pedig esetleg különálló fajok képviselői.

Partra sodródott oszladozó példány vizsgálata

Az óriáspolipok létezésére vonatkozó egyik legkorábbi forrás a latin történetíró, Plinius beszámolója, melyben a következőket írja:

“Egy polipnak az volt a szokása, hogy elhagyva a tengert, a halászok nyílt medencéibe ment és elpusztította a sózott halakat, amelyek szaga bámulatosan odacsalogat minden tengeri állatot. Innen származik az a szokás, hogy a hálót sózott halakhoz dörgölik. Ismételt lopásaival magára haragította az őröket. Gátakat emeltek, de a polip felmászott egy fára, így átjutott a gáton is, csupán a kutyák jó szimata volt képes meglepni. Először hihetetlen méretei ijesztettek, azután olyanná vált a színe, mintha sós páccal kenték volna be, és szörnyű szagot árasztott. Végül csak számos háromágú szigonnyal lehetett elpusztítani. Fejét elvitték Lucullusnak. Akkora volt, mint egy tizenöt amforát tartalmazó hordó és – Trebius saját szavait idézve – karjai, amelyeket egy ember két karjával alig bírt volna körülfogni, olyanok voltak, mint a buzogány, hosszúságuk elérte a harminc lábat, szívókorongokkal és tartályként szolgáló mélyedésekkel. Fogai a termetéhez illettek. Maradványai, amelyeket az érdekesség kedvéért konzerváltak, hétszáz fontot nyomtak.”

A középkor hajósai sziget nagyságú “krák”-okról számoltak be, ám ennél kissé hitelt érdemlőbbnek tűnik Friis információja, mely szerint egy ilyen óriás 1680-ban egy szűk fjordba szorulva pusztult el.

óriásokOlafsen, aki 1639-ben járt Izlandon, elbeszéli, hogy a parton egy óriás tízkarú polip tetemére bukkant. Ennek karjai 8-16 m hosszúak voltak. Ugyancsak Izland mellet találtak egy másik tetemet, amelynek 6 méteres karjai voltak, törzsének hossza pedig elérte a 7 métert.

Dennis De Montfort 1802-ben örökítette meg a Puhatestűek természetrajza című könyvében egy saint-malói hajó hihetetlen kalandját. Ez a hajó az afrikai partokat elhagyva Amerika felé indult, amikor matrózai fényes nappal, szélcsendes időben különös tömeget pillantottak meg, amely nagy sebességgel haladt feléjük.

A lény egy óriáspolipnak bizonyult. Egy szempillantás alatt átnyúlt a hajóhíd fölött, s félelmetes karjaival az árbocra és a kötélzetre fonódva megpróbálta a hajót felborítani. A tengerészek végül hatalmas fejsze- és kardcsapásokkal levágták a szörnyű állat karjait.

Az eset sajátos bizonyítékaképpen Saint-Malo templomában egészen 1944-ben bekövetkezett lebombázásáig látható volt az a mozaik, melyet csodálatos megmenekülésükért hálából készítettek a tengerészek, s amely a hajójukra fonódó hatalmas lábasfejűt

Arne Gronnin Saeter kapitány állítása szerint hajóját –  a 14000 tonna vízkiszorítású, 37 km/h sebességgel haladó Brunswick nevű norvég tartályhajót – az 1930-as években Samoa közelében két ízben is megtámadta óriáspolip. Leírása szerint e szörnyek váratlanul bukkantak fel a hajó mögött, majd egy kis ideig párhuzamosan úsztak vele, hogy aztán egy hirtelen rohammal vágódjanak neki. Mivel azonban a hajótest sima felülete nem kínált kapaszkodót sehol, az óriások a hajócsavar alá kerültek, s ez halálos sebet ejtett rajtuk.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china