.

Testi, lelki egészségünk 1.A civilizációs betegségeket, nevéből is adódóan, a civilizáció okozza. De vajon a civilizáció, mint megbetegítő tényező, hogyan betegít meg?

Az utóbbi száz évben sok "új" betegség vált dominánsá a társadalomban. Csak néhány a teljesség igénye nélkül: cukorbetegség, magas vérnyomás, infarktus, depresszió, stressz, elhízás. Ezek közt van testi és lelki betegség is. Az "új" azért került idézőjelbe, mert igazából az egyik betegség sem új. Elvétve mindegyikre találunk példát régebbi időkben is, de mára ezek a problémák a civilizációnk hatásai miatt, össznépi gondokká nőték ki magukat.  
A megváltozott életmód, a mindennapok feszültsége, a "mókuskerék" amiben élünk, nem csak fizikailag, hanem lelkileg is teszteli tűrőképességünket. Néha olyan, mintha egy kifeszített kötélen, kötéltáncosként, minden idegszálunk megfeszítésével igyekeznénk célunk felé. Elég egy kis ellenszél, máris kibillen az egyensúly. Ilyenkor kifáradt szervezetünk megáljt parancsol, és valamely betegség formájában figyelmet követel magának.

Még ha a körülményeinken nem is tudunk változtatni, magunkat akkor is fel tudjuk készíteni egyensúlyi állapotunk megőrzésére. Olyan ez, mint a kötéltáncos kezében az egyensúlyozó rúd, aminek egyik felén lelki állapotunk, másik felén testi állaputunk van. Bármelyik nehezül el, kibillenünk egyensúlyunkból. Mindkét oldalt karban kell tartanunk, hogy az életnek nevezett kötélpályán biztos léptekkel haladhassunk célunk felé. 
Első lépésként, testi állapotunk karbantartását célozzuk meg.

Testünk egyensúlyi állapotának fenntartását, a rendszeres mozgáson, és a lelki állapoton kívül, leginkább az elfogyasztott ételek befolyásolják. 
Sajnos az élelmiszeripart nem az emberek egészsége iránti elkötelezettség, hanem a profit utáni vágy vezérli.  Az élelmiszerboltok pultjain megtalálható számtalan termék közt nehéz egészségesnek mondható terméket találni.

Mégis, hogyan válasszunk?
El kell olvasni a csomagoláson lévő apróbetűs részt, az összetevők felsorolását. Hasznos tudni, hogy az alapanyagok a termékben lévő mennyiségük sorrendjében vannak felsorova. Érdemes az itt látható E számoknak utánanézni, mert sok összetevő nem a minőséget, hanem az eladhatóságot javítja. A húsáruk pirosabbnak, frisebbnek látszanak, a csomagolt termékek tovább elállnak, ízesebbnek tűnnek. Viszont az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat hosszabb távon nem vizsgálták.

Az E számok csoportosítása:

  • Szinezékek 100-181
  • Tartósítószerek  200-297
  • Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok  300-306
  • Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek    400-495
  • Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok  500-585
  • Ízfokozók  600-671
  • Antibiotikumok  700-772
  • Egyéb  900-999
  • Kiegészítő anyagok 1000-1520   (újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem)

Ezek között vannak kloridok, szulfátok, glutamátok, foszfátok és még számtalan vegyi anyag, amit a kínált áruféleség tartalmazhat. Egy-egy termék összetevőt látva el lehet gondolkodni, ez vajon a periodusos rendszer felsorolása, vagy emberi fogyasztásra szánt élelmiszer.                                      

Persze sokan mondhatják, hogy ezek az adalékanyagok mind bevizsgált és engedélyezett termékek. Had idézzem erre, ha nem is szó szerint, Szendi Gábor táplálkozás kutató megállapítását: "Ha annak az akárminek az elfogyasztásától nem ott helyben és azonnal dobjuk fel  a talpunkat, akkor az a termék forgalombahozatali engedélyt kap"

Jó példa erre, amikor egy amerikai fotós képsorozattal akarta dokumentálni, hogyan bomlik le egy hamburger. Fél évig nézte, nézte, de az étel lebomlása csak nem kezdődött el. Hat hónap után aztán felhagyott a további nézelődéssel, mivel nem látott semmi lényegi változást a hamburgeren.

Fél év után sem bomlott le le a gyorséttermi kaja<br><i>Fotó: Sally Davis</i>Képzeljük el, ezt az ételt a gyomrunkban. Mennyi tartósítószert, mennyi adalékanyagot tartalmazhat minden összetevője, ha így megőrzi állagát.

Nem csoda, ha az egészséges táplálkozás hívei messzire kerülik a neves gyorséttermi láncok üzleteit.

A világon egyre többen fordulnak az egészséges táplálkozás felé. Erre már a nagy élelmiszer áruház láncok piackutatói is felfigyeltek. A bio boltokon kívül, egyre több hipermarketben találunk "zöld sarkot", ahol vegyszer és adalékmentes, természetes körülmények közt nevelt állati és növényi terméket kínálnak. Lehetőleg innen válogassunk.

Azért ez még nem garancia az egszséges táplálkozásra. Ha valaki mértéktelenül eszi a hurkát sültkolbásszal, hozzá friss foszlós kenyerrel mártogatja a kolbász kisült zsírját, ne csodálkozzon, ha hamar túlsúlyba kerül. Ez még akkor is így van, ha legzöldebb sarokból vásárolt, és szabadban tartott, makkon hízlalt disznóból készült az a sültkolbász.

Akkor mit mivel, milyen párosításban célszerű enni?

Erre keressük a válszt az egy hét múlva megjelenő következő részben.

 

 

 

 

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol