.

SzantoriniSkaros: Szantorini romba dőlt középkori városa már csak egy szklás domoldal


Skaros
Itt még 300 éve  házak álltak

Görögországban a turisták kedvelt célpontja Szantorini. A meredek hegyoldalon épült fehér házak, kék tetők, a páratlan kilátás, mágnesként vonzza a turistákat.Szantorini mindenki által ismert  mai látványa


Azért ez a táj nem volt mindig ilyen békés.

A vulkanikus eredetű szigetet a hellén időszakot megelőzően Thérának hívták. Krétán i.e. 2700 óta fejlődő és virágzó minószi kultura hatással volt környezetére az égei-tengeri szigetvilágra. A Krétától 150 km-re lévőThérán ebben az időben épült ki  Akrotiri település a sziget ókori városa.
 


Akrotiri feltárt maradványai

A házak tufakőből készültek, agyaggal vakolták őket. Közöttük 2–2,2 m széles utak, amelyek helyenként terekké szélesednek. A földszinten műhelyek, raktárak, üzlethelyiségek voltak, az emeleten minden házban volt legalább egy szép, falfestményekkel díszített szoba, tapasztalták a régészek.Egy csodálatos épségben maradt falfestmény


Akrotiriben lakók életének az ókori világ legnagyobb vulkánkitörése (i.e. 1550 korül) vetett véget. A kitörés 60 köbkilóméternyi sziklát és a sziget több mint felét repítette  a levegőbe. Ezzel a sziget jelentős része megsemmisült a vulkáni kráterbe  tengervíz nyomult, ahol most  tengerjáró üdülőhajók kötnek ki.
 


A vulkán kráterét víz tölti ki.

 

Az ókori lakók megszokták, hogy néha-néha remeg föld a lábuk alatt. Ezt Poszeidon a tengerek istene és Hadész az alvilág istene viszálykodásának tulajdonították.  Ilyenkor tenger gyümölcseiből készített áldozati étkekel igyekeztek az isteneket békességre bírni. Ez taktika bevált, hiszen az áldozatok bemutatása után föld remegése mindig megszünt.
Egy alkalommal azonban Hadész az alvilág istene nagyon begurult és át akarta venni a hatalmat a sziget felett. Mérgében füstülgött, dohogott és többször is jó erősen rázta majd a levegábe röpítette Poszeidon átmeneti lakhelyeként szolgáló hegyet.
Mikor Akrotiri lakól látták ez már több mint a szokásos istenek közti csetepaté, menekülni kezdtek és igyekeztek elhagyni dülöngélő, omladozó házaikat.

Poszeidon sem hagyta magát. hatalmas hullámokat gerjesztett, amik elöntötték Hadész földalatti birodalmát. A két isten nem tudta legyőzni egymást. Ez abból is kikövetkeztethető, hogy azóta is több földrengés rázta meg a szigetet.


Félretéve a legendák mesés világát, a sziget egy aktív szeizmikus övezetben fekszik. Az afrikai tektonikus lemez 150-170 kilométeres mélységben itt csúszik az eurázsiai lemez alá, ami állandó feszültséget hoz létre földkéregben. Ez a feszültség földrengésekben nyilvánúl meg. Ezek a kissebb - nagyobb rengések 5-600 évenként fordulnak elő, ami épp elég idő ahhoz, hogy a terület újra benépesedjen.
Az emberek sosem adják fel, újból és újból birtokba veszik a katasztrófák által elpusztult területeket. Ez történt Szantorini szigetén is..

Van egy furcsa szikla Imerovigli előtt, ami mindenkinek feltűnik mert nem hasonlít semmire. Nem vár, nem hegy, jelenleg csak egy szikla. Ez egy régi vulkánkitörés emléke.A XIII. században a Bizánci császár megbízott egy velencei építészt, Giacomo Barozzit*, hogy kihasználva a szikla stratégiai helyét, tervezzen rá egy erődöt. 

Az építkezés 1207-re be is fejeződött, de a település fejlődése nem állt meg mert további házak, boltok épültek a Skaros területén. 1336-ban már körülbelül 200 ház állt és több száz ember lakott bennük. Ekkoriban Skaros Szantorini legnépesebb települése volt.
1560-ban egy újabb füldrengés következtében sok ház leomlott és a mélybe zuhant. Az emberek mégsem adták fel a jól védhető helyet, újjá építették a romokat, Ebben az időben nagy volt a kalóztámadások veszélye, amitől jobban féltek mint a néha-néha bekövetkező földrengéstől.

 

Igy nézhetett ki Skaros 1790-ben.

A kalózveszély elmúltávalIdővel a település lassanként elnéptelenedett, a Szantorínin születettek inkább a fejlődő Firát választották  lakhelyüknek.


Fira napjainkban

A Skaros közvetlen környezete sokáig egy viszonylag kihasználatlan terület volt, de a 2000-es évek szállodaépítési lázában több luxusszálloda is épült a közelében.
 Az egyik a Hötel Grace, ami ellen ugyan tiltakoztak a helyi lakosok, de "a pénz beszél, a kutya ugat" szólás igazságát bizonyítva megépült a hotel.
 
Hotel Grace

Szantorini gyönyörű, nem véletlen a turizmusban elfoglalt előkelő helye. A geológusok szerint ebben a régióban még jó párszáz évig nem kell tartani komolyabb földrengéstől, úgyhogy a turisták, nyugodtan látogathatják a szigetet.
 

P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol