.

A spanyolországi hőhullámról: “Egy ilyen nyár 30 év múlva hidegnek fog számítani”A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a szélsőségesen meleg időszakok a jövőben egyre intenzívebbek és gyakoribbak lesznek

A Spanyol Meteorológiai Szolgálat (AEMET) előrejelzáse az aug 9-én kezdődő hétre Az előrejelzés a legtöbb helyen pontos volt.

Spanyolországban hőhullám van, amely a Baleár-szigetek és Kantábria kivételével szinte az egész félszigetet érinti: Andalúziában, a Guadalquivir-völgyben a nappali hőmérséklet elérte a 45 Celsius-fokot, az éjszakai minimumok pedig 26 és 28 Celsius-fok között alakulnak az ország több részén.

Az emelkedő hőmérsékleti értékek három nappal azután jelentek meg, hogy az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó szakértői testületének, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testületnek (IPCC) a jelentése tudományosan bizonyította, hogy az emberi tevékenység “felmelegítette a légkört, az óceánokat és a szárazföldet”, és mélyreható változásokat idézett elő az éghajlatban, beleértve a hőmérséklet emelkedését és a szélsőséges időjárási jelenségek elszaporodását. Rubén del Campo, a spanyol nemzeti meteorológiai ügynökség, az Aemet szóvivője szerint Spanyolországban 10 év alatt megduplázódott a hőhullámok száma.

“Az emberi tevékenység növeli a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását. Harminc év múlva egy ilyen nyár hidegnek fog számítani”

– mondta.

Az Aemet szerint a következő napokban a hőmérők 5 és 10 Celsius-fok közötti hőmérsékleti emelkedést fognak mutatni az évszak átlaga felett. Északkeleten és az ország déli felében egyes területeken 10 fokkal lesz magasabb a hőmérséklet az átlagnál. A szállópor jelenléte azonban, amely esernyőként működhet, és segíti a felhők kialakulását, megváltoztathatja az előrejelzéseket, bár mind a nappali, mind az éjszakai hőmérséklet “nagyon magas, szélsőséges és az év ezen időszakához képest szokatlan” lesz a félsziget nagy részén.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol