.

Spanyolország a XVI. században úgy gazdagodott, hogy közben szegényedettAz Ibériai-félsziget és Spanyolország történelme bővelkedik világformáló eseményekkel. Az ókori római birodalom idején a latin behatás érvényesült. Rengeteg építészeti emlék maradt meg ebből a korból. Aztán jött a vizigót uralom, amelyik a belső ellentéteken és az őslakosok iránti intolerencián kívűl mással nem büszkélkedhet.
711-ben ebbe a környezetbe tört be kicsiny seregével Ṭāriq ibn Ziyād (balra) (magyarosan: Dzsebel al-Tarik) Az arab hódítás lényegében nem nagy ellenállásba ütközott, így 100 éven belül egészen a mai Franciaországig jutottak.
A mórok sikerének titka, hogy a Giblartári szoroson keresztül folyamatosan érkező arbok nem rabolni, hanem letelepedni akartak. Nem akartak ellenséges viszonyt az elfoglalt területek lakosságával, és igyekeztek meghagyni az őslakosok vallási és kultúrális hagyományait.
A mór kultúra és tudomány olyan magas szintet ért el, hogy az európai keresztény országokból is sokan jöttek Európa XI. századi kultúrális fővárosába, Córdobába, hogy az ottani egyetemen tanuljanak.
A mór uralomra jellemző volt, hogy irányításuk altt viszonylagos békességben éltek egymás mellett keresztények, zsidók és muszlimok.
A mór építészet a mai napig megcsodált alkotásokat hozott létre. (Córdoba: Mezquita, Sevilla: Alcazar palota, Granada: Alhambra,)

Mezquita                                                                                                 Alcazar palota


Alhambra

1492 januárjában, Granada elfoglalásával véget ért a mór uralom. Ezzel véget ért a vallási tolerancia is. Megkezdődött Spanyolország hatalmának felemelkedése, és gazdaságának tönkretétele.

A mór társadalom zsidókból, keresztényekből és mórokból állt  A zsidók intézték a pénzügyeket, a kersztények sokat imádkoztak, a mór köznép pedig szorgos iparos, füldműves volt.
 

A mór területek elfoglalását a XI. század utolsó harmadában VI. Alfonz (1065-1109 León és Asztúria királya) kezdte a mórok elleni harcot. A reconquista (visszafoglalás) vallási alapan indult.  A kortárs keresztények szerint a kereszténység az igaz hit, az iszlám pedig hamis próféta tana.

A muszlimok Jézust nem tekintik Isten fiának, nekik Mohamed az igaz próféta, aki megmondja a tutit. Mivel a mórok az iszlám vallás szerint éltek, Allahnak nevezett istenüket imádták, ezért  a keresztény uralkodók  szerint az igazi Isten nevében el kell űzni őket. Ezzel Hispánia a korabeli keresztény vezetői egy csapással két legyet akartak leütni.  Megszabadulni a konkurens vallástól, és az elfoglalt területeket maguk közt felosztani.


A reconquista befejeződésével a kereszténység nem tudta magába fogadni az itt maradt több millió mórt. A zsidókat sem szerették, ezért Granadát elfoglaló katolikus kitályok, Ferdinánd és Izabella, még az év áprilisában kibocsájtották rendeletuket  a spanyolországi zsidók kiűzéséről. Vallási okokra hivatkozva mintegy százhatvanezer embert űztek ki Spanyolországból. A királyi ediktum szerint a zsidókra, ha három hónapon túl maradtak, halálbüntetés várt, vagy pedig meg kellett keresztelkedniük. A zsidók túlnyomó többsége magától elhagyta Spanyolországot, felismerve, hogy nem élheti tovább addigi életét.
A mórok azonban nem távoztak önként Spanyolországból, és nem akarták a keresztény vallást sem felvenni. A katolikus királyok a mórokat nem akarták tömegesen elkergetni, csak megtéríteni és asszimilálni, hiszen a déli "gyarmati tartományok" földesurainak égető szükségük volt a munkaerejükre.
Bár Ferdinánd és Izabella, amikor Granada megadta magát 1492-ben, megígérték a vallásszabadságot,de Cisneros bíboros már 1499-ben elérte, hogy mindenkinek kötelessége lett katolikus hitre térnie.
Kasztíliában 1501-ben, az aragóniai korona országaiban pedig 1526-ban áttérített mórok, a moriszkók semmiképp sem voltak hajlandók elfogadni azt a szerepet, melyet uraik szántak nekik. A mór uralom alatti viszonylagos szabadságuk után az új földesurak szinte rabszolga sorsba kényszerítették őket.
Sérelmeik és az iszlámhoz valóvisszatérés igénye miatt 1502-ben fegyvert ragadtak. A felkelés leverése nem oldotta meg a mór lakosség helyzetét, ezért Granadától Kasztíliáig, Aragóniától Valenciáig a lázadások megismétlődtek 1525–26-ban, 1563-ban, 1575-ben, 1580-ban, 1584-ben, 1609-ben, 1610-ben végül 1614-ben.
Az egyház hallani sem akart a mór vallási igényekről. kényszerkeresztelt moriszkókat pedig 1610-ben Spanyolország egy rendeletben Észak-Afrikába száműzte.
 

Moriszkók kiűzése a katolikus Spanyolországból

Ezzel a Spanyol uralkodók végzetes hibát követtek el. A XVI. században, Amerika kirablásával szerzett vagyonból nagyhatalommá nőtt Spanyolország gazdaságát lejtőre tették.
A pénzugyekben jártas  zsidók kiűzése a pénzügyek kezelését nehezítette, a földműves, állattenyésztő moriszkók eltávolítása, pedig a gazdaság teljesítményét csökkentette. Az 1500-as évek második felében az "Újvilágból" beáramló mérhetetlen mennyíségű kincsekből hadsereget, katetrálisokat, templomokat, palotákat építettek, és nem törődtek a mezőgazdasággal, és a helyi iparral.
Ennek következményeképp a XVI.-XVII. századi európai nagyhatalomból a XVIII. -XIX. századra Spanyolország Európa egyik  legelmaradottabb, legszegényebb országává vált.

P.R.

A témához kapcsolódó cikk:   Las Alpujarras, az eleven múlt

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china