.

Spanyolország legnagyobb bankcsődjét hozhatja az Abengoa bedőléseMár mintegy egy éve nem titok, hogy a spanyol energetikai óriás vállalat, az Abengoa pénzügyi problémákkal küzd, de az utóbbi hónapokban vált igazán forróvá a helyzet.


A társaság már napi fizetési problémákkal küzd, miután a működésből nem tudja kitermelni a magas adósságállomány törlesztéséhez illetve a további tevékenységéhez szükséges forrásokat. A bankok nem adnak a cégnek újabbi hiteleket, a részvények árfolyama 5 euróról 0.8 euróra esett, aminek következtében az Abengoa piaci kapitalizációja az elmúlt másfél évben 4 milliárd euróról 400 millió euróra csökkent.

Adóssága közel 24 milliárd euró amivel világszerte 200 banknak tartozik, de adósságának 80 százaléka spanyol bankokat illet.  A tartozás már akkora, hogy a fizetéséptelenné váló Abengoa csődje magával ránthatja a legnagyobb spanyol bankokat.
 
Az 1941-ben, elektromos mérőórák gyártására alapított sevillai székhelyű energetikai vállalat, az Abengoa dinamikusan növekedett és jelenleg több mint 80 országban 24 ezer embert foglalkoztat. Spanyolországban az összes foglalkoztatottnak  mintegy negyede dolgozik.  A társaság az előző évet 7,2 milliárd eurós árbevétel mellett 1,4 milliárd eurós EBITDA-val és 125 millió eurós nyereséggel zárta. Az Abengoa 7,2 milliárd eurós 2014-es éves árbevételének 88 százaléka Spanyolországon kívülről származott.
 
Reuters forrásai szerint már a mindennapos működését is veszélyezteti a cég likviditási helyzete. A hírügynökség forrása úgy tudja, a hónap közepéig mintegy 100 millió euróra, a következő 4 hónapban (eddig van ideje megállapodnia a hitelezőkkel) pedig további 350 millió euróra lesz szüksége a cégnek.

A menedzsment a jelenlegi krízisből a kiutat elsősorban a vállalati struktúra jelentős csökkentésében látja: ennek keretében a működési költségeket 38-40 százalékkal visszavágnák, melynek jelentős részét jelentené a brazil operáció leépítése, mellyel mintegy 5400 ember kerülne utcára, továbbá leépítenék a biomassza és etanol üzletágukat, és csak az életképes tevékenységekre fókuszálna a karcsúsított társaság.

A vállalat működésének fenntartásához a menedzsmentnek talán legütősebb kártyája a cégnél dolgozó több mint 6 ezer spanyol (2014. december 31-ei adatok) munkahelyének megvédése lehet, melyhez a cég a spanyol kormánytól remélhet támogatást. A december 20-i választásokra készülő kormánypárt népszerűségét ugyanis biztosan kellemetlenül érintené a több ezer ember elbocsátásával járó csőd.

Ezeket a reményeket oszlatta el Mariano Rajoy miniszterelnök válaszási ígérete, miszerint az adófizetők pénzéből nem fog magán vállalatot megsegíteni. Azonban a gyakorlatból tudjuk, hogy a választási ígéretek egy megnyert választás után nem mindig valósulnak meg.

Az új spanyol kormány bármelyik megoldást választja, akár a munkahelyek megszűnését, akár az állami pénzek magánszférába pumpálását, népszerűsége mindenképpen csökkeni fog, de a választások után a népszerűség már nem a legfontosabb célkitűzés.  A választásokig pedig nagy a csend az Abengoa helyzetéről.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol