.

A spanyol világbirodalom felemelkedése és leépüléseSpanyolország felemelkedése és virágkora, Kasztíliai Izabella ( 1453 - 1504 ) és Aragóniai Ferdinánd ( 1454 - 1516 ) házasságával kezdődött, hanyatlásának kezdődő korszakát II. Fülöp 1598 -ban bekövetkezett halálával lehetne datálni.

 

A frigyre a két nagy formátumú hispán uralkodó között 1469 -ben került sor, amikor az Ibériai - félszigeten még öt állam létezett: Kasztília, Aragónia, a mohamedán Granada, északon Navarra, valamint az 1386 -óta teljesen független Portugália. A történelmi esküvő után csak Portugália maradt önálló, a többi állam a két uralkodó fennhatósága alá került. 


Ferdinánd és Izabella

A mórok több évszázados uralmának a reconquista (visszahódítás) sikere vetett véget.  1492-ben Granada megadta magát, így a katolikus királyok, Ferdinánd és Izabella kezébe került egész Hispánia.
"Egy ország egy vallás" volt a céljuk, és apránként elüldözték a gazdaság fontos szereplőit a muszlim iparosokat, parasztokat, kereskedelemben és  pénzügyekben jártas zsidókat. 
Létrehozták az inkvizíciót, a hitnyomozó törvényszéket, amely a katolikus vallást volt hivatott védeni. 

A katolikus királyok után V. Károly következett a trónon, akit 1556-ban fia, II. Fülöp követett. Fülöp a hatalom isteni eredetében hitt és abban, hogy Isten azért küldte erre a világra, hogy birodalma felett egyszemélyben rendelkezzen.
A túlzottan is hitbuzgó Fülöp tovább erősítette az Inkvizíció hatalmát, egyben arra is használta, hogy a másként gondolkodó, belső ellenségnek tekintett nemesektől megszabaduljon.


Inkvizíciós tárgyalás
 

Akit ezen eljárás során a katolikus hitre veszélyesnek nyilvánítottak, további vallatásnak vetették alá, hogy minden gondolatát megismerjék, ami ellentmond a szentírásnak.


Az inkvizíció módszerei
Egy ilyen vallatás után a szerencsétlen az is bevallotta ami addig eszébe sem jutott

Egyes adatok szerint 1540 - 1700 között az inkvizíció törvényszéke több mint 49 ezer személyt ítélt el  "judaizálásért", "lutheránus hitéért", "muzulmánokat", és egyéb eretnekséggel vádolt  embereket.


Spanyolország a 16. század második felére ott maradt a főként városokban dolgozó moriszkó kézművesek, zsidó kereskedők, és a mezőgazdasághoz értő muszlim parasztok nélkül. (A kertészkedésnek, földművelésnek, egyéb paraszti munkáknak  komoly hagyománya volt a mór fennhatóság idején.)  A hiányzó termékeket külföldről pótolták Amerika kifosztásából származó gazdagságból.  Az iparosok és földművesek hiányában vidéken a nagy szaktudást nem igénylő juh tartás került előtérbe.  A juhokat külföldre eladták, a gyapjút ott dolgozták fel, a spanyol feldolgozóipar elmaradt az angol, francia és a havasalföldi ipartól.

A lassan ipari válsággá fajuló helyzetet a XVI. századi "árforradalom" tetőzte be.  Sevillába az Újvilágból beáramló óriási nemesfémmennyiség következtében az árak szintje Spanyolországban magasabb lett az ugyancsak emelkedő európai áraknál.

Összefoglalva Spanyolország 1550 -ben kezdődő, és 1600 -ban tetőző gazdasági hanyatlásának négy kulcsfontosságú összetevője volt, melyek mindegyike visszavezetett a megújulni nem képes bigott, és abszolutista hatalmi rendszer irányítási hibáira. Az első hiba a nem megfelelő mezőgazdasági politika volt, mely csupán egyetlen ágazatra összpontosult. A második, ezzel összefüggő problémának a feldolgozóipar teljes leépülése tekinthető, melyben jelentős szerepe volt egyrészt a városi polgárság és a mórok elüldözésének, másrészt a földet hatalmi jelképnek tekintő főnemesség maradi hozzáállásának. 

A harmadik válság ok az inproduktív pénzfelhasználás volt, melynek során a hatalmas világbirodalom, és a Hispán tartományok kincseit és adóit Fülöp nagylétszámú bürökratikus hivatalnok rétegének fizetéseire, illetve Európa legnagyobb hadseregének fenntartására költötték.

Végül negyedik problémakörként az Újvilág kihasználatlan lehetőségei emelhetőek ki, hiszen a spanyol gyarmatosítók csupán kifosztani akarták tengerentúli birtokaikat a kereskedni nem akartak velük.


A spanyol birodalom fénykorában
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china