.

Spanyol városka, ami visszavisz a középkorba: CullaEzt a települést meg kell nézni annak aki Spanyolország keleti partvidékén jár

Culla, egy 200 lakosú gyönyörű falu Castellón régió északi részén lévő hegyes-völgyes vidéken, alto Maestrazgonak nevezett területen található.  Sanyolországban a falu fogalma más mint Magyarországon. Ez itt egy városias jellegű kisebb települést jelent, aminek történelmi múltja is van.

Nincs ez másként Cullanál sem. Türténelme a mór időkben kezdődik  A kozel 500 éves mór uralom alatt a falu feletti hegyen a mórok várat építettek az északról támadó keresztény csapatok megállítására. 1243-ban ez nem sikerült  mert I.Jaime (Jakab) elfoglalta a stratégiai helyen fekvő erőditményt.


Culla helye Castellon tartományban
 
A templomos lovagrend 1303-ban megvásárolta az egész területet, majd a lovgrend betiltása és szétverése után a Santa María de Montesa rend lett a tulajdonos.

A mai város két jól elkülöníthető részből áll. Az 1080 méter magas hegytetőn lévő vár körül épült kozépkori házak és a hegy alján a 17.-18. században épült városész.
 

1994-ben jelentős felújítások történtek. A felső, középkori rész házairól leverték a vakolatot és a fehér festéket, eredeti állapotára állították vissza a kő falakat.
 

Közékori hangulat, emelkedős utcáK, vakolatlan házak


Itt minden nap hegyet kell mászni.
 
A várromhoz vezető út

A keresztény hódítítás után, elűzték a mór parasztokat a kereskedő zsidókat. Nem volt aki termeljen és intézze a pnzügyeket. Culla fejlődése 3-400 évig szünetelt, majd 18. században kezdett éledezni. Ekkor épült a San Salvador templom is.
 

1712-ben kezdték építeni a San Salvador templomot egy előző imahely maradványaira.

Aki meglátogatja történelmi hangulatú városkát el sem hiszi hogy az 1994-es rehabilitácó előtt a kő falakon kábel erdők húzódtak, oda nem illő közvilágitási lámpák, világították meg  kőburkolat helyett beton burkolattal ellátott utcákat.
Az akkori rekonstrukció beindította a tengerparttól 70 km-re lévő település turista forgalmát.

Castellon  tartomány látnivalóit ismertető leírások kihagyhatatlannak  tartják Culla megtekintését.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol