.

Spanyol régészek érintetlen múmiákat találtak Asszuánban
Spanyol régészek egy érintetlen sírkamrára, benne kilenc múmiára bukkantak III. Hekaib egyiptomi kormányzó temetkezési helyénél a dél-egyiptomi Asszuán városában.


A felfedezés rendkívüli, hiszen 100 éve nem volt arra példa, hogy megtalálják az egyiptomi Középbirodalom ( i. e. 2160-i. e. 1633) egyik kormányzójának temetkezési helyét - nyilatkozta Alejandro Jimenez ásatásvezető az Efe spanyol hírügynökségnek.

A Jaéni Egyetem és az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsa szakemberei idén fejezték be a kormányzó sírjának feltárását a dél-egyiptomi Asszuán városánál. A modern város melletti Elefantiné szigetén már az Óbirodalom korában jelentős kereskedelmi központ létesült és erődítmény épült; itt számos, a kormányzót ábrázoló képet találtak a régészek.

A későbbi kutatások rámutattak, hogy ezeken a képeken III. Hekaibot idealizált formában ábrázolták, mivel gerincferdülésben szenvedett, s 30 éves korában elhunyt. A núbiai származású kormányzó az egyiptomi 12. dinasztia végén, i.e. 1800 körül élt, ő volt Hnum papjainak felügyelője és a Nílus vízezéseinek ura.

A kutatók bejelentették, hogy ugyanabban a sírkamrában több szarkofágra bukkantak, összesen nyolc ember és egy krokodil múmiáját találták meg.  (mult-kor)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol