.

Skócia felett van egy kis sziget, ahová évente csak egyszer megy hajóAz Északi-tengerből kiemelkedő, ködben úszó kis sziget neve óészaki nyelven azt jelenti: szent sziget.Eynhallow-sziget északi-nyugati vége a hozzá tartozó Shiant sziklával
 
Eynhallow-sziget a skóciai Orkney-szigetekhez tartozik, hírnevét pedig annak köszönheti, hogy szinte semmi nem változott rajta, miután a 19. században lakatlanná vált.
 
Az Orkney-szigetek, vagy egyszerűen csak Orkney egyike Skócia 32 tanácsi területének. Mintegy 70 kis szigetből áll, és a skót szárazföldön lévő Caithnesstől 16 kilométerre északra helyezkedik el. A fő sziget neve Mainland.  A szigetcsoportnak 20 100 lakosa van.
Eynhallow, a ma már lakatlan kis sziget, a szigetcsoport két nagyobb szigete közti tengerszorosban található.
Wikipédia

A sziget a tengeráramlás és az erőteljes hullámzás miatt a jól védhető hely volt, évszázadokon keresztül lakták, a 12. században, vagy még korábban, templomot is építettek rajta, melynek történetéről irásos emlék nem maradt. Az idő múlásával a népesség folyamatosan csökkent. 1841-ben még éltek emberek a szigeten (mindössze huszonhatan), tíz évvel később azonban egy rejtélyes járvány miatt a sziget tulajdonosa elküldte a bérlőket, és lerombolta a házaikat..
 

A 12. századi templom maradványai


A templom körüli település romjai
 
A környező szigeteken élők számos mondát ismernek a kísértetjárta Eynhallow-ot látogató természetfeletti lényekről és misztikus tengeri szörnyekről.
 

A legendák szerint Eynhallow két világ határán található, és partjainál sokszor megjelennek a tengerben élő finfolk faj lényei. Ezek az emberszerű tengeri szörnyek változtatni tudják az alakjukat, sőt láthatatlanná is tudnak válni. Főként így sikerül nekik asszonyokat és férfiakat rabolni az emberek közül, akiket házastársukká tesznek, aztán életük végéig rabszolgájukként kezelnek


Akit komolyan érdekel a különös hely története, és személyesen is szeretné megnézni, annak sincs könnyű dolga, hiszen az év csupán egy napján lehet megközelíteni, egy szervezett túra keretében. Akkor a szigetcsoport hagyományaiért felelős szervezet, az Orkney Heritage Society vezetésével indul hajó a térképen is nehezen fellelhető Eynhallow-ra, amit Skócia Atlantiszaként is emlegetnek. Annak sincs szerencséje, aki saját csónakjával szeretne eljutni a szigetre, hiszen az árapály-csatornák miatt igen kockázatos az elérése. Így aki igazán elszánt, annak 364 napot kell várnia a biztonságos az átkelésre.
 

Az év nagy részében ilyen hullámzás fogadja a kivácsiskodókat
 
Az emberek távollétének köszönhetően Eynhallow madárvilága is egészen különleges, itt él például egész Nagy-Britannia legnépesebb viharmadár-kolóniája. Szóval, aki nem fél a tengeri démonoktól, viszont kíváncsi egy olyan különös helyre, ahol nyáron még éjfélkor is világít a nap, télen viszont a 24 órából mindössze öt órán át tart a világosság, az egyszer hajózzon át Eynhallow-ra. 


A szigetet ezzel a hajóval lehet évente egyszer megközelíteni
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol