.

Rekordméretű a gleccserolvadás a 21. században
Rekordméretű gleccserolvadást regisztráltak a 21. században svájci kutatók, a különösen érintett területek között van az Alpok is.

 

A Zürichi Egyetemen működő World Glacier Monitoring Service (gleccserfigyelő világszolgálat) kutatása szerint a megfigyelt jégfolyamok vastagsága jelenleg évente 0,5-1 méterrel csökken, ami körülbelül 2-3-szor akkora, mint a 20. századi átlag - emelte ki Michael Zemp, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint az olvadás fő oka a hőmérséklet emelkedése.

 
A Rhône-gleccser a svájci Alpokban (Fotó: AFP)
A Rhône-gleccser a svájci Alpokban (Fotó: AFP)

A Journal of Glaciology szakfolyóiratban közzétett kutatás egy további megállapítása szerint a gleccserek világszerte már oly mértékben kiléptek az egyensúlyi állapotból, hogy a klímaváltozás folytatódása nélkül is tovább olvadnának.

A vizsgálat egy olyan gleccserregiszteren alapul, amelyet több mint egy évszázada frissítenek adatokkal a világ minden tájáról, a hálózat jelenleg 36 országra és több ezer megfigyelőre terjed ki.

Mintegy 2300 gleccserről állnak rendelkezésre mutatók, amelyeknek egy része egészen a 16. századig nyúlik vissza. A megfigyeléseket a földről, a levegőből és a világűrből végzik.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol