.

Rekordhőmérsékletet mértek idén Spanyolország partmenti vizeibenRekordhőmérsékletet mértek idén júniusban a spanyol partokhoz közeli vizekben – közölte az El País című spanyol lap.


A június első három hetére vonatkozó adatokat a spanyol partok mentén húzódó mélytengeri bójahálózat szolgáltatta a kutatóknak. Az eredmények szerint 2007 és 2017 között 0,5-2,5 Celsius-fokkal emelkedett a vízhőmérséklet.

A legnagyobb emelkedést a Földközi-tengert övező partoknál mérték: az északkelet-spanyolországi Tarragona közelében lévő egyik bója szerint az elmúlt tíz évben 2,5 Celsius-fokkal nőtt a vízhőmérséklet, amely 2016-ban elérte a rekordot jelentő 27 Celsius-fokot.

A délkelet-spanyolországi Cabo de Gata partjainál 24,3 Celsius-fokos vízhőmérsékletet mértek, ami 2,4 Celsius-fokkal magasabb a tíz évvel ezelőtti értéknél. A Spanyolország északi partján fekvő Bilbao közelében 23,5 Celsius-fokot, míg az északnyugati partoknál 1,25 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet mutattak a bóják.

 

Ana Casal, a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) munkatársa szerint a tengervíz hőmérséklete várhatóan tovább emelkedik a nyáron. Hozzátette, hogy bár időbe telik, mire a víz felmelegszik, de miután ez megtörtént, az is eltart egy ideig, “mire sikerül visszahűlnie”.

Az Oviedói Egyetemen dolgozó José Luis Acuna szerint az északi partoknál tapasztalt vízhőmérséklet-emelkedés azt jelzi, hogy a hínárerdők gyakorlatilag eltűntek az elmúlt tíz évben, és fennáll a veszélye annak is, hogy a melegebb víz betolakodó fajokat vonz a térségbe.

MTI, 2017. 06. 30. 15:51

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol