.

Rekord méretű jég az Antarktiszon
Érdekes jelenség, hogy az általános felmelegedés ellenére növekedett az antarktiszi jégtakaró


Negyven éve nem volt olyan nagy kiterjedésű az antarktiszi jégtakaró, mint szeptember 20-án: a műholdfelvételek arról árulkodnak, hogy a Déli sarkkörnél 20,15 millió négyzetkilométert (7,78 millió négyzetmérföld) fedett le a tengeri jég.
antarcticsea
A kutatók az 1970-es évek óta gyűjtik a sarkkörökről készült felvételeket, és miközben az északi féltekén évente átlagosan 51 790 négyzetkilométerrel csökkent a jégtakaró mérete, addig a déli évente 18 130 négyzetkilométerrel nőtt. Egy átlagos évben az Antarktisznál legfeljebb 18,72 millió négyzetkilométert borít be a jég.

A műholdképeken azonban nem látszik a jég egyik igen lényeges tulajdonsága, a vastagsága. Hatalmas jégtömbök olvadtak el a sarkkörnél, annak ellenére, hogy ennek a szezonális, viszonylag vékony jégrétegnek nőtt a kiterjedése.

A NASA kutatói úgy vélik, az új rekordnak is a klímaváltozás az oka, mert a sarkkörnél is máshogyan fújnak a szelek, változtak az óceáni áramlatok, és ezek hatására könnyebben jegesedik a víz felszíne. A klímával foglalkozó tudósokat az sem lepi meg, hogy nem egészen úgy történnek a dolgok, mint azt elképzelték. Most mindenesetre keresik a pontos magyarázatot, hogy miért is fedi több jég a déli tengereket.

Idáig az index.hu cikke

Tavasszal a media tele volt a felmelegedés és az antarktiszi jég olvadásának rémisztő következményeivel. Belátható időn belűl, 3 méteres tengerszint emelkedést jósoltak. A valóság közben ellenkező fordulatott vett, pedig már akkor is voltak klímakutatók akik nem értettek egyett az általános felmelegedés elméletével.

Csak néhány cikk a felmelegedésről.
Biztosan kiolvad a nagy antarktiszi jégdugó origo.hu 2014.05.12
Megállíthatatlan az Antarktisz nyugati jégmezőjének olvadása  ipon.hu 2014.05.13 
Ugyanakkor egyre többen kérdőjelezik meg a globális felmelegedést
A Föld lehül, állítja 8 nagy egyetem
A klímaváltozás dogmája

Ember legyen a talpán aki eligazodik a hírek között. Valószínüleg mindenki azt fogja elhinni, amit a fősodratú médiában legtöbbször hall. A hírközlő szervek pedig azokat híreket kapják és továbbítják, ami éppen az aktuális irányvonalat képviseli. Ez lehet politikai, gazdasági, vagy környezetvédelmi irányvonal, a lényeg, hogy elhiggyék az emberek. Igy van ez a klímaváltozással is. (Ebben áll a media hatalma.)

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol