.

Rakéta helyett űrliftEgy kanadai cég amerikai és brit szabadalmakat felhasználva forradalmasítaná az űrutazást. A technológia egy olyan űrlift, mely 20 kilométeres magasságba juttathatja az utazókat.

Egy kanadai cég hatalmas lépést tett az űrutazás forradalmasítása felé. Ahelyett, hogy drága rakétákkal kísérleteznének, egy sztratoszférába vezető liftet építenének. A Thoth Technology Inc brit és amerikai szabadalmakat használna fel az áttörés eléréséhez.

A vállalat szerint a ThothX-nek nevezett torony felfújható, szabadon álló szerkezet lesz, egy beépített elektromos lifttel, amely 20 kilométer magasba szállítja majd az utasokat. Brendan Quine, a szerkezet feltalálója szerint a torony tetején egy bázis működne, amely kilövő-, szerelő- és töltőállomásként is üzemelne.

Hagyományosan az 50 kilométer alatti régiókon át – azaz a mezoszféráig – csak nagy teljesítményű rakétával lehet eljutni. Ehhez a módszer igen erőteljes eszközökre van szükség, melyek elbírják az üzemanyagot és a szállított űrjárművet, megbirkóznak a gravitációval, a légköri körülményekkel és az ellentétes irányú tolóerővel. Ezzel szemben a lift működtetéséhez jóval kevesebb energiára lenne szükség.

A felvonónak csupán a gravitációt kéne legyűrnie, mivel a sebességéből adódóan az alsó légköri súrlódás nem okozna problémát, illetve üzemanyagot sem kéne hordoznia. Quine szerint a megoldás gazdasági és környezetvédelmi előnyökkel is jár.

A lift ugyanis árammal működne. Ezzel a technológia nem fogyasztana a természet számára káros anyagokat, ráadásul az üzemanyagár 30 százalékát is meg lehetne spórolni vele. Arról nem is beszélve, hogy míg a szállítórakéták a megfelelő magasságot elérve leválnak, majd visszaesnek a Földre, addig a lifttel nem lenne hasonló probléma.

A rakéták másik hátránya, hogy 15-25 kilométeren át függőlegesen kell, hogy előrehaladjanak. Ezzel szemben a felvonó utasszállítóhoz hasonlóan vízszintesen működhetne, ezzel további energiát lehet majd megtakarítani. A bázisról sűrített levegővel irányított szerkezet emellett akár szélerőműkét is funkcionálhatna.

Az űrlift ötlete régóta foglalkoztatja a szakértőket. Eddig komoly probléma volt, hogy nem találtak megfelelő anyagot, amely kibírná az űri körülményeket. Quine ezt a problémát egyszerűen oldotta meg: szerkezete nem az űrig, csupán a sztratoszféráig viszi ki az utasokat.

Caroline Roberts, a vállalat vezérigazgatója szerint a találmány forradalmasíthatja az űrutazást, hiszen más cégekkel közreműködve technológiájuk egy sztratoszférában található kikötőként működhetne. A liftet azonban valószínűleg nem csak a kutatók használhatják majd, hanem turisták is – már ha megfizetik az utazás árát.

forrás:24.hu/The Guardian

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol