.

Pusztulnak a rovarok, mi lesz a kajánkkal?Az utóbbi évtizedekben figyeltek fel rá, hogy észrevehetően csökken a jelenleg még több milliárdos rovarpopuláció. Ez pedig szomorú jövőt vetít az emberiség elé

 
A természetben sétálva sok helyen lehet látni döglött, vagy döglődő méheket és más rovarokat. "Na és akkor mi van?" kérdezik sokan. Hogy mi van? Nagy baj van!. 
 

Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.” mondta Albert Einstein és nem csak a méhekre, hanem a bepozó rovarokra is gondolt, amiknek a méhek a legismertebb képviselői.


Kijelentését arra alapozta, hogy az élelmiszernövények beporzását rovarok végzik. Néhány növény esetében a virágport a szél szállítja az egyik virág porzóiról a másik termőtestére, de a zárvatermők 87,5 százaléka állati beporzást igényel.
 
Az állati beporzást igénylő fák, cserjék, vadvirágok jelentik a táplálékhálózatok alapját. Haszonnövényeink 70 százaléka sem fordulna termőre állati beporzás nélkül.  Szinte az összes zöldség és gyümölcs a rovarok nektár iránti vágyának  következménye. A takarmánynövények nagy része is az állati beporzóktól függ, megfelelő takarmány nélkül pedig búcsút mondhatunk a tejnek, a tejtermékeknek, a húsféléknek és a tojásnak is.


A drámai mértékú rovarpusztulást elemezte a németországi Naturschutzbund (Nabu) természetvédelmi szövetség a Diagnose Funk környezetvédelmi szervezet és a luxemburgi AKUT akciócsoport.  Összesen 190 tudományos kutatást vizsgáltak át.  Ennek egyik figyelemreméltó megállapítása: 

Európában a mobiltelefonok sugárzása is okozhatja a rovarok pusztulását 

A VIZSGÁLAT SZERINT A ROVARÖLŐSZEREK HASZNÁLATA ÉS A ROVAROK ÉLŐHELYEINEK ELTŰNÉSE MELLETT A KÖRNYEZET ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZÁSSAL TÖRTÉNŐ EGYRE NAGYOBB MÉRTÉKŰ TERHELÉSE IS "NEGATÍV HATÁSSAL VAN A ROVARVILÁGRA".


Laborban és terepen végzett vizsgálatokkal végzett kutatásból 60 mutatta ki ezt a negatív hatást a méhek, darazsak és legyek esetében. Ezen hatások között van a tájékozódási képesség elvesztése a mágnese mező miatt, de előfordulhat az örökítőanyag és a lárvák károsodása is.
 

Az elemzés felhívja a figyelmet arra, hogy a drámai mértékű rovarpusztulás okainak keresésekor minden irányban nyitva kell tartanunk a szemünket"- fogalmazott Johannes Enssle, a Nabu baden-württembergi vezetője. Kiemelte: a mobilok sugárzásának környezetre gyakorolt hatását gyakran alulbecsülik.

Vajon ez a sugárzás az emberekre teljesen ártalmatlan?

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol