.

Portugália megújuló energiával is működikPortugália kereken négy napig kizárólag megújuló energiát használva működött és nem kellett a klasszikus erőműveikhez nyúlni.


A megújuló energia kapcsán folyamatosan mennek a viták, hogy vajon mennyire lehet kiváltani egy egész ország energiaellátását, mennyire kell még támaszkodni az atomerőművekre és a különböző fosszilis tüzelőanyagokat használó erőművekre. Az egyik oldal véleménye szerint a megújuló energiát használó technológia már annyira fejlett, hogy képes akár egy ország teljes igényét is kielégíteni. A másik oldal szerint az egész nem igaz és továbbra is a klasszikus erőművekre kell támaszkodni.
 

 
Az előbbi csoport tagjai azonban most komoly segítséget kapta Portugáliától igazuk bizonyítására. Az ország ugyanis május 7 reggele és május 11 este között csak és kizárólag megújuló energiát használva elégítette ki az energiaszükségleteit. Tehát a Portugáliában található nap-, szél- és vízerőművekre támaszkodva működtettek mindent kerek 107 órán keresztül és közben nem kellett hozzányúlni a klasszikus erőműveikhez.

"Ezek az adatok azt mutatják, hogy Portugália hamarosan készen áll arra, hogy a teljes elektromos áram igényét 100 százalékosan megújuló energiát használó erőművekben állítsa elő és ezzel jelentősen csökkenthetjük a globális felmelegedést" - áll a ZERO System Sustainable Land Association hivatalos oldalán megtalálható közleményben. Természetesen a hivatalos szervek is kiemelik, hogy itt csupán 4 napról volt szó. Ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy május 8-án Németország is hasonló akciót indított.

Itt azonban csak egy napot vállaltak be és 95 százalékát a napi igénynek tudták megújuló energiából előteremteni. Ennek ellenére sikeres volt és láthatóan egyre többen próbálkoznak meg országos szinten átváltani a zöld-energiára és csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok által termelt káros anyag kibocsátást.

sg.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol