.

A Phobosz rejtély1.) Phobosz adatai

Képzeljünk el egy körülbelül 25 x 20 x 18 kilométeres, meglehetősen szabálytalan alakú krumplit, s máris megvan vizuálisan. Sokkal, de sokkal kisebb, mint a mi Holdunk (kábé százötven-kétszázszor, ha a lineáris paramétereket vesszük), és alig 5700 kilométeres távolság választja el a Mars felszínétől (a Föld-Hold távolság 380 ezer kilométer), úgyhogy csillagászati értelemben súrolja a bolygót.

http://konteo.blogrepublik.eu/files/2012/03/Ph_1.jpg?9d7bd4
 

2.) Honnan jött?

Érdekes, hogy a tudósok már abban sem értenek egyet egymással, hogy honnan származik a Phobosz. Van, akik szerint a Mars ütközhetett egy másik égitesttel, s a Phobosz. akkor „tört le” róla, mások esküsznek arra, hogy eredetileg egy aszteroida volt, amelyet a Mars gravitációja elkapott és foglyul ejtett, egy harmadik csoport meg

abból az elméletből írt össze egy könyvtárnyit, hogy egyidősek a Marssal, s egymással párhuzamosan, nagyjából egy időben alakultak ki.

És persze vannak páran, akik szerint a Phobosz. nem más, mint egy óriási űrhajó. Közéjük tartozik például dr. Fred Singer, aki (túl azon, hogy ő a kitalálója az Amerikai Meteorológiai Szolgálat műholdas előrejelzési rendszerének) nem kisebb embernek volt az űrfejlesztési szaktanácsadója, mint Eisenhower elnöknek.


 

3.) Kiegészítő információk, röviden

Amikor először sikerült megmérni, a kis hold sűrűsége meglepte a tudósokat, tudniillik a tömege nagyon nem állt pariban a méreteivel. Magyarán: a Phobosz sokkal könnyebb, mint amennyire a nagysága alapján számítottak. Ennek (ha a mérések eredménye helyes) elvileg két természettudományos magyarázata lehet: az anyaga vagy szivacsos jellegű (tehát nem tömör, hanem porózus), vagy üreges a belseje.

A Ph. átlagos sűrűsége a Földének az egyharmada, a Holdénak az 56%-a.

A másik érdekesség: a Phobosz (társához, a Mars másik holdjához, a Deimoszhoz hasonlóan) szinte pontosan az anyabolygó egyenlítője fölött kering – mintha megtervezték volna. És mindig ugyanazon oldalát fordítja a Mars felé, ahogyan ez a Hold-Föld esetében is van.

http://konteo.blogrepublik.eu/files/2012/03/monolit.jpg?9d7bd4

Egyes Phobosz rajongók esküsznek arra, hogy egy titokzatos, mesterségesnek tűnő monolit (mások szerint meg egy tökéletes piramis) található a kis hold felszínén.
 

4.) A Fobosz-program

A szovjetek 1988-ban gyors egymásutánban két űrszondát is indítottak a Mars, illetve a Phobosz felé, azzal a (nagyon általánosan megfogalmazott) céllal, hogy tanulmányozzák a két égitestet. A feladat végrehajtása előtt/közben mindkét űrszondával megszakadt a kapcsolat. A gyanakvóbb szakértőket már az is elgondolkoztatta, hogy a két (ember nélküli, gyakorlatilag azonos feladattal megbízott) szondát alig öt napos különbséggel lőtték fel, mintha eleve számítottak volna arra, hogy az egyikükkel baj lehet.

4.1.) Fobosz–1

1988. július 7-én lőtték fel Bajkonurból, s két hónap elteltével (még útközben) megszakadt vele a kapcsolat. A szovjetek azt a magyarázatot adták, hogy a programozók egyetlen (!) karakter hibát ejtettek abban a szoftverben, amely felelős volt a napelemek megfelelő irányba történő fordításáért, s így a Fobosz-1 akksijai lemerültek.

4.2.) Fobosz–2

1988. július 12-én küldik fel, ugyancsak Bajkonurból. Eleinte minden jól ment, egészen addig, amíg a műhold (1989. január 29-én) 50 méterre (!) meg nem közelítette a Phobosz felszínét és arra készült, hogy egy felderítő alműholdat (vagy micsodát) küld a holdacskára. A kapcsolat ekkor szakadt meg és soha többé nem állt helyre.

http://konteo.blogrepublik.eu/files/2012/03/Fobosz2.jpg?9d7bd4

Eddig a pillanatig a Fobosz-2 negyvenöt fotót továbbított a Földre, amelyek részben a Mars, részben a Phobosz felületét ábrázolták. A legutolsó fotó okozta a legnagyobb meglepetést: mintegy 3 másodperccel a kapcsolat megszakadása előtt a Fobosz-2 egy olyan képet készített, amelyen a Mars felszíne látható, ajta egy óriási, megmagyarázhatatlan árnyékkal: mintha egy hatalmas, több kilométeres tárgy pont akkor haladt volna el a Nap és a Mars között… A bolygó két holdját (azok pillanatnyi pozíciójából adódóan) eleve ki lehetett zárni, akárcsak magát a műholdat. És azt is el kell mondani, hogy az ezt megelőző 44 fotó egyikén még csak hasonlót sem lehet látni.

A hivatalos magyarázat: a korszak (szovjet-európai kooperációban elkészült) legfejlettebb, legdrágább és minden szempontból legjobban bebiztosított műholdjának fedélzeti számítógépe meghibásodott. Bocs.

Több visszaemlékezés szerint a Fobosz-2 ügyét még az 1989 decemberi, Máltán megtartott Gorbacsov-Bush csúcstalálkozón is megtárgyalták, de a sajtó erről egy csipetnyi konkrét infót sem kapott.
 

4.3.) Fobosz-Grunt

2011. november 9-én bocsátották útjára a legújabb Phobosz-célpontú űrszondát, amely (hivatalosan) az anyagminta-beszerző kategóriába tartozott; innen kikövetkeztethető a fő feladata is: a tervek szerint mintegy negyedkilónyi talajmintát hozott volna a Ph-ról. Volt még egy másik cél is: földi mikroorganizmusokat vitt magával, amelyeket (az űrutazást követően) a tudósok megvizsgáltak volna, hogy milyen hatással volt rájuk a világűr.

A Fobosz-Grunt még pechesebb volt, mint az elődei: már a földkörüli pályát sem tudta elhagyni, 2012. január 15-én visszazuhant; részben elégett, s részben az óceánba zuhant.

A hivatalos orosz közlés szerint a kudarc oka… na mi volt? Hát persze: szoftverhiba, ami miatt a hajtómű be sem indult.

Számos találgatás kapott lábra ezzel kapcsolatban is: belső szabotázs, irányított és szándékos amerikai radarsugárzás, természetvédők (akik a Föld élővilágát féltették a visszatérő, vélelmezhetően génmódosult baktériumoktól), stb. De most nem a Mars-projektek kudarcaival foglalkozunk, noha azokról is lehetne csevegni (1992 szeptembere: Mars Observer, 1996 novembere: Mars-96, stb.).

 

5.) Marina Lavrentyievna Popovics

 

A legendás berepülőpilóta(nő), a Szovjet Légierő ezredese közel ötven repülőgép-típust tesztelt, s ő volt a Fobosz-2 program főmérnöke. Nos, Marina hozta nyilvánosságra a hírhedt/híres utolsó fotót, s az ufó-elmélet élharcosaként több könyvet is megjelentetett a szovjet idők ufó-észleléseiről, illetve bizonyítékairól (többek között a Tunguzka-eseményről). Szerinte a szovjet/orosz titkosszolgálatok és a hadsereg legalább öt konkrét ufó-katasztrófa tárgyi bizonyítékaival rendelkezik – többek között a Fobosz-2 tönkremenetelének valódi okával is.

 

Forrás:  tiboru

Hasonló cikk: A rejtélyes Hold

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china