.

Padaung divat 

Padaung szépségideál
 
Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az emberi test tudatos deformálása, a régebbi idők rossz emléke. Az európai kultúrában nevelkedett emberek hitetlenkedő borzongással szereztek tudomást arról, hogy egyes távoli népcsoportokban különböző testformáló beavatkozásoknak voltak hagyományai. Ilyen borzongtató szokás egyes afrikai törzseknél a férfiak szemfogának hegyesre reszelése,  az ősi inka társadalomban a kopnya nyújtása, vagy Kínában a nők lábfejének kicsinyítése.
 
Azonban napjainkban is érheti meglepetés az embert, ha Thaiföld és Burma hegyes-völgyes határán a padaungok területére ér. Ugyancsak tágra nyílik a szeme, amikor a falu utcáján szembe találkozik egy olyan asszonnyal, aki a fejét magasan a válla felett hordja és ékszer gyanánt a nyaka köré rézkarikákat csavartak. 
 
 
Talán még fel sem ócsudik meglepetéséből, amikor újabb hölgyek jelennek meg, hasonlóan körbetekert nyakkal.
 

Mára turista látványosság lett a hagyományból

A nyaknyújtás távoli múltba nyúló hagyomány, eredete ismeretlen. A lányoknak 5 éves koruktól kezdve, minden évben újabb és újabb sárgaréz karikát helyeznek a nyakára és mire megnőnek fejük ugyancsak eltávolodik válluktól. A gyűrűk viselése lenyomja a kulcscsontot, elsorvasztja a nyakizmokat, de nyak hosszúsága a természetes kétszeresére is nyúlhat.

A nyakspirál viseletéhez számos mítosz fűződik. Van amelyik szerint a spirál megóvja viselőjét a tigrisharapástól, más történetek szerint a nők azért kezdték el hordani, mert így a rabszolga kereskedők számára kevésbé voltak vonzóak. A leggyakoribb magyarázat azonban ennek pont az ellenkezőjét állítja: az extra hosszú nyak a szépség és a gazdagság jelképe, így viselője jobb férjet kaphat magának.  Manapság ez a különös hagyomány alkalmazása már nem kötelező, de mégis sokan követik, hiszen a törzs számára a kíváncsi turisták jelentik a fő megélhetési forrást.


Eladósorba került hosszúnyakú menyecske

Valaha a Padaungok a házasságtörést a nyakék eltávolításával büntették. A hosszú évek során a spirál viselőjének nyakizmai teljesen elgyengülnek, így eltávolítása után a nő egész életére mozgáskorlátozott marad. Nem véletlen, hogy a Padaungok körében rendkívül alacsony a házasságtörés és a válás aránya. 

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol