.

Női harcosok is voltak a vikingeknélLehetséges, hogy a kutatók végül rátaláltak Svédországban Xena, a harcos hercegnő egykoron élt valóságos változatára? Az új bizonyítékok szerint igen.


Több mint egy évszázada a régészek és a történészek azt feltételezték, hogy egy fegyverekkel és lovakkal együtt eltemetett személy maradványai, melyre Svédország Birka viking kori városában bukkantak az egyik leglátványosabb sírban, egy férfihoz tartoztak. Kiderült, hogy tévedtek. A csonttani és DNS-tesztek azt mutatják, hogy mindig is nő volt, és valószínűleg egy nagy hatalmú katonai vezető.
 

"Valójában egy nő volt, körülbelül 30 év felett és meglehetősen magas, mintegy 170 centiméter," - mondta Charlotte Hedenstierna-Jonson, az Uppsala Egyetem régésze a vizsgálatok eredményeiről, melyekről az Amerikai Fizikai Antropológiai Folyóiratban számoltak be pénteken. (1)

"A vele együtt eltemetett komplett harci felszerelésen kívül - egy kard, egy fejsze, egy lándzsa, páncéltörő nyilak, egy harci kés, pajzsok és két ló - volt egy társasjáték, vagy inkább egy háborús tervező játék az ölében, amelyet a harci taktikák és stratégiák kipróbálásához használtak, ami azt jelzi, hogy ő egy hatalommal rendelkező katonai vezető volt. Valószínűleg megtervezte, vezette és részt is vett a csatákban," - mondta.
 

A sírt, amelyet Hedenstierna-Jonson a világ "legjobb viking harcosa sírjának" nevez, a 19. század végén a svéd régész Hjalmar Stolpe fedezte és tárta fel. A sírban talált "férfias" harci felszerelés miatt csupán feltételezték - de nem bizonyították -, hogy egy férfi maradványai voltak.

Azonban néhány évvel ezelőtt Anna Kjellström, a Stockholmi Egyetem osteológusa kihozta a maradványokat, hogy tanulmányozza őket egy másik kutatási projekt keretében, és észrevette, hogy valami nincs rendben. Az arccsontok finomabbak és vékonyabbak voltak, mint egy férfié, és a csípőcsontok jellemzően nőiesek. Csonttani elemzést hajtottak végre, amely még inkább alátámasztotta a gyanúját.

Most azonban egy DNS elemzést is elvégeztek, amely egyértelműen megerősítette, hogy a viking harcos valóban nő volt.

"A patriarchális társadalomban a férfi harcos képét a kutatási hagyományok és a kortárs előítéletek erősítették meg. Ezért az egyén biológiai neme magától értetődőnek bizonyult," - írta Hedenstierna-Jonson, Kjellström és a tanulmány mögött álló nyolc másik kutató a jelentésben.
 

"Bár ismeretes néhány fegyverrel eltemetett viking nő, a női harcosok jelentőségét soha nem határozták meg, és a viking tudósok vonakodtak elismerni a fegyveres nők intézményét," - mondták.

Hedenstierna-Jonson szerint a nő valószínűleg maga is harcos volt.

"Az ilyen magas (katonai) pozíciót nem érheti el valaki anélkül, hogy harcos tapasztalata lenne, ezért indokolt feltételezni, hogy részt vett a csatákban."

Hedenstierna-Jonson fantasztikus leletként írta le a nő sírját, de azt mondta, hogy nem valószínű, hogy teljes mértékben felülírja a történészek nézetét a viking társadalomról, mint ami patriarchális volt és főként férfi harcosokból állt.

"Valószínűleg meglehetősen szokatlan volt (női katonai vezetőként), de ebben az esetben valószínűleg több köze volt a társadalomban és a családban betöltött szerepéhez, amely nagyobb jelentőséggel bírt, mint a neme."

Hedenstierna-Jonson elmondta, hogy mióta az első jelek azt mutatták, hogy a harcos egy nő volt, a kutatók jelentős szkepticizmussal szembesültek, és a kritikusok azt is megkérdőjelezik, hogy a vizsgált csontok valójában az adott sírból származnak.

"Úgy gondolom, hogy ez azért van, ahogy a történelmet nézzük, és sokan azt szeretnék gondolni, hogy most élünk a világok (és a nemek egyenlőségének) legjobbikában." (2)

(1) - http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.23308/full
(2) - https://www.thelocal.se/20170908/confirmed-viking-warrior-was-a-woman
(3) - újvilágtudat
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china