.

Nikola Motor Company bejelentette, több száz elektromos kamionra van rendelésükSoha nem rendeltek még annyi elektromos kamiont a világon, mint amennyiről most kötöttek szerződést.


Egy nappal azután, hogy a Nikola Motor Company bejelentette: 2 milliárd dolláros kártérítést követelnek a Teslától, mert szerintük Elon Muskék sok szempontból lenyúlták az elektromos kamionjuk terveit, egy újabb fontos hírrel álltak a nyilvánosság elé. A Nikola a világ legnagyobb sörcégével közösen jelentette be: utóbbi több száz elektromos kamiont fog rendelni tőlük.

A dolog nemcsak az időzítés miatt pikáns, hanem azért is, mert a szóban forgó cég az Anheuser-Busch – ők készítik például a Budweisert, a Stella Artois-t, a Hoegaardent vagy a Leffe-t is –, amelyik nemcsak tőlük, hanem a Teslától is rendelt kamiont. Elon Muskéktól viszont "csak" 40 darabot. Az üzlet pontos részletei természetesen nem ismertek, de a The Verge beszámolója szerint maximum 800 kamionról van szó. Ez még így is 20-szor több mint amennyit a Teslától vettek.

A Nikola 2020-ban kezdi majd leszállítani a kamionjait, aminek végső változatát 2019 elején, a Las Vegas-i CES-en mutatnak majd be. A hidrogénnel működő üzemanyagcellás kamion a jelenlegi adatok szerint nagyjából 1900 km-es hatótávolságra képes, a tankot pedig nagyjából 20 perc teljesen feltölteni. Ez sokkal jobb arány, mint amit a Tesla elektromos kamionja ajánl.

Tegyük persze hozzá, hogy mindehhez töltőállomásra is szükség van, a Nikola viszont a tervek szerint 700 ilyet építene majd ki az Egyesült Államokban és Kanadában 2028-ig. Az első kettőt már az idei évben megnyitják.

Az Anheuser-Busch mostani lépése nem meglepő, a cég ugyanis korábban ígéretet tett arra, hogy 2025-re a flottájuk jelentős részét megújuló energiával fog működni. Ez körülbelül 900 kamiont jelent.

hvg

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol