.

Néhány év, és sofőr nélkül jön a taxiAugusztus 27-én kísérleti jelleggel elindult az első önvezető technológiával felszerelt taxiszolgáltatás Tokióban, ahol a 2020-as nyári olimpián és a paralimpián már teljes üzemmel szeretnék működtetni a rendszert – írja az MTI.

 

A ZMP autonóm technológiát fejlesztő cég és a Hinomaru Kocu taxivállalat egy érzékelőkkel és más automata technológiával felszerelt Toyota Estima Hybridet állított forgalomba a tokiói Otemacsi és Roppongi negyed között, amelyek 5,3 km távolságra fekszenek egymástól. A szeptember 8-ig tartó első próbaműködés alatt már fizető utasokat szállít a vállalkozás

Az újfajta taxi egyedül indul, áll meg és kanyarodik, de a biztonság kedvéért a próbaidőszakban sofőrje is van. Az utasok egy okostelefonos alkalmazáson keresztül fizetnek, egy útra 1500 jent (3800 forintot). Az önvezető taxikkal a japán főváros súlyos taxisofőr- és taxihiányát szeretnék kiváltani. Erre a szolgáltatásra a szintén munkaerő-gondokkal küzdő vidéken is nagy lenne a kereslet.

Máshol is vannak hasonló próbálkozások. A világ legelső önvezető taxiját két éve mutatták be Szingapúrban; az Egyesült Államokban idén tavasszal indította az első ilyen szolgáltatást a Google önvezető autós testvércége, a Waymo; és az Uber is régóta kísérletezik a technológiával, bár a márciusi halálos gázolása után az Uber némileg visszavett a tempóból.

.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol