.

Nagy a baj, ezt jelzik a tőzsdék
Hol lesz a lejtő vége?


A hitelből történő végtelen növekedésre alapozott gazdasági-pénzügy rendszer ezekben a napokban rogyadozik. Ezt jól jelzik a tőzsdék, amiket a gazdaság lázmérőjének is lehet tekinteni.
Gazdasági elemzők már kora tavasz óta hangoztatják, elkerülhetetlen egy világméretű gazdasági összeomlás.

Kína már a második legerősebb gazdaság, így annak megbetegedése az egész világra kiahat. Most ez történt. A hitelekből finanszírozott felesleges beruházások, a felépített, de lakatlan szellemvárosok, az újonan épített kihasználatlan erőművek, a csökkenő lakossági kereslet híján keletkező eladatlan készletek fékezik a gazdaságot.

Ennek hatása alól Európa és az USA sem húzhatja ki magát. Kína jóval kevesebb acélt, szenet, kőolajat igényel, így ezek ára esik és ez az áresés amerikára is kihat.
 
A romló gazdasági helyzet növeli az elégedetlenséget. Az USA-ban már most is 50 millió ember él az ott meghatározott szegénységi szint alatt. Ezen emberek életkörülményeinek romlása, társadalmi feszültségekhez vezet. Az USA vezetése készül erre a helyzetre, hiszen az elégedetlen lakosság átnevelésére a FEMA (Sövetségi Katasztrófavédelmi Hivatal) keretén belül több millió ember befogadására alkalmas, befelé hajló szögesdróttal körbevett táborokat építettek. (Szeptember 15-én fejeződik be az a különleges Jade Helm hadgyakorlat, ahol a lázongó lakosság elleni fellépést gyakorolják)
Fema táborok az USA-ban
 

Bár a média azt sugallja, hogy vége a tőzsdei pániknak, erről a befektetők úgy látszik nem értesültek, mert továbbra is igyekeznek eladni részvényeiket. Kedden az amerikai Down-Jones index a nap végére további 1,3 százalékot esett, és a mai napon az irányadó európai indexek sem akarnak fordulnii. Az első fél órában folyamatosan adták a részvényeket, így a vezető indexek már 2 százalék körüli mértékben estek

Sokáig úgy tűnt, hogy tegnap a belső kínai részvénypiac végre egy jó napot zárhat, a kereskedés végéhez közeledve azonban ismét megjelentek az eladók. Így a Shanghai Composite hiába emelkedett napközben több mint 2 százalékkal is, hamar az előző napi záróértéke alá került az index, végül 1,3 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Ezzel az augusztus 19-ei záróértékhez képest 23 százalékot esett.
 
A mostani krízisnek hol lesz a vége még nem tudni, de vannak akik a jelenlegi hitel alapú pénzügyi rendszer teljes összeomlását jósolják .A bankok által folyósított hitelállomány már több mint a világ megteremelt javainak összessége. Ilyenkor merül fel a kérdés honnan van ez a tőke, ha senki nem termelte meg.
 
A szakértők a választ is megadják: ez nem valós pénz, hanem a számlákon előállított levegőpénz, amit a gazdaság felpörgetésére használnak. A tőzsde pedig azt jelzi, mesterségesen nem lehet szárnyaltatni a gazdaságot, ha a termelés gyorsabban nú mint a fogyasztás előbb utóbb jön a zuhanás.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol