.

Mit tudhatunk a jövendő spanyol királynéról
Ha mindenki úgy akarja, akkor június 18-án esküszik fel a koronára Fülöp spanyol trónörökös, aki VI. Fülöp néven lép trónra. Abban a pillanatban új királynéja lesz az országnak, Letícia. Ismerjétek meg őt.


    1972. szeptember 15-én született a spanyolországi Oviedóban, Asztúria tartományban. Ki gondolta volna, hogy egykor Asztúria (35.) hercegnéje lesz. Asztúria hercege a mindenkori spanyol trónörökös hivatalos címe. Középosztálybeli családban nevelkedett, apja, Jésus Ortiz Álvarez újságíró, anyja, Paloma Rocasolano ápolónő volt. Szülei 1999-ben elváltak, apja ezután újraházasodott.

16 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról


  Két lánytestvérével, Telmával és Erikával egy, a Biscaya-öbölben található faluban töltötte a gyerekkorát. Katolikus vallású, és már kisgyerekként is az újságírás érdekelte. Erika nevű húga 2007. februárjában, 31 évesen öngyilkos lett. Hogy miért vetett véget életének, azt nem hozták nyilvánosságra. Letícia éppen várandós volt, amikor testvére elhunyt.

16 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról


    A madridi Complutense Egyetemen tanult kommunikációt. PhD tanulmányait Mexikóban elkezdte ugyan, de doktori címet nem szerzett. Először a CNN+ nevű televíziós csatornánál dolgozott riporterként és bemondónőként, majd 2003-ban a TVE nevű spanyol állami televízióhoz igazolt át, ahol az esti híradót vezette.


4.    Tudósított a 2011 szeptemberi terrortámadásról, 2003-ban pedig Irakból.

    1998. augusztus 7-én feleségül ment irodalomprofesszorához,  Alfonso Guerreróhoz, de a házasság alig egy évig tartott. Mivel Guerreróval csupán polgári esküvőt tartottak, a katolikus egyház később nem emelt kifogást az ellen, hogy hozzámenjen a spanyol trónörököshöz.

16 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról


    Fülöp herceggel 2002-ben ismerkedett meg, amikor egy tankhajóbalesetről tudósított Észak-Spanyolországból. A trónörökös is felkereste a baleset helyszínét, de hogy ki kezdeményezett és mikor, hol randevúztak először, azt nem tudni. 

17 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról


    Senki nem tudott a kapcsolatukról, így általános megdöbbenést okozott, amikor a királyi palota bejelentette 2003. november 1-jén a trónörökös és az országosan ismert tévésztár eljegyzését.

17 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról


    2004. május 22-én házasodtak össze az eső áztatta Madridban a La Almudena Katedrálisban. A hercegné Pertegaz spanyol divattervező ruháját viselte. A diadémot anyósától, Zsófia királynétól kapta személyes használatra élete végéig. Az eseményen a világ valamennyi királyi háza képviseltette magát.


    Még pár napig a következő a hivatalos címe: Ő királyi fensége Letícia, Asztúria, Gerona és Viana hercegnéje, Mountblanc hercegnéje, Cervera grófnéja és Balaguer úrnője. A hercegné rendelkezik ugyan címerrel, de kizárólag személyes használatra, ugyanis Spanyolországban csak a királynak és a korona örökösének lehet saját címere.

    2005. október 31-én született meg első gyermekük, Eleonóra spanyol infánsnő, 2007. április 27-én jött világra a hercegi pár második gyermeke, Zsófia hercegnő, aki apai nagyanyja után kapta a nevét. Mivel nem született fiúgyermekük, a parlament megváltoztatta az örökösödési törvényt, így Eleonóra lesz majd apja utódja. Az infásnő egyébként a királyi hercegnői rangnak megfelelő titulus, csak és kizárólag a dinasztiába beleszületett nők viselhetik, a beházasodottak nem.

17 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról
 
17 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról

 

17 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról


    Az elmúlt tíz évben Letícia visszafogottan, elegánsan, hiba nélkül képviselte országát odahaza és külföldi utakon egyaránt. Szívesen jár moziba, színházba, és gyakran síel. Szabadidejében irodalmi műveket olvas. A spanyolon kívül tökéletesen beszél angolul. Egykori kollégái szerint intelligens, művelt, ambiciózus, udvarias, és kötélből vannak az idegei.

    2008-ban orrműtéten esett át egy légzőszervi probléma miatt. Minden bizonnyal egy kis plasztikai műtéten is, ugyanis orra íveltebbé vált a műtét után.

16 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról


    Mindig kifogástalanul öltözködik, és bár előnyben részesíti a spanyol divattervezők kreációit, nagyon kedveli Jimmy Choo-t, Manolo Blahnikot, Armani illetve Yves Saint Laurent termékeit. Gyakran láthattuk nadrágban, nadrágkosztümben, ennek az időnek minden bizonnyal vége, ezután a spanyol király házban oly szigorú protokollnak megfelelően inkább szoknyákat, kosztümöket fog hordani.

17 tény, amit tudnod kell a jövendő spanyol királynéról

    Letícia lesz az első közrendű származású spanyol királyné. Spanyolországnak eddig még csakis királyi családokból származó királynéi voltak. A most leköszönt király felesége, Zsófia királyné I. Pál görög király lánya, Viktória brit királynő ükunokája, Fülöp edinburghi herceg unokatestvére.

Szerző L. Cs.: nlcafe

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol