.

A Memnón-kolosszusok rejtélyeNem tudni hogyan építették és miként kerültek oda


A Memnón-kolosszusok III. Amenhotep fáraó két hatalmas ülőszobra, melyek 3400 éve állnak a thébai nekropoliszban, a Nílus partján. 
 

A Memnón szoborkolosszusok három óriási, különálló egységből állnak. Az alsó kőtömb, amelyen a trónust és benne a szobrot elhelyezték, mintegy 2000 tonnás, egy tömbből kialakított kő.
A trón, amelyen a kolosszus ül, szintén egy tömbből van kialakítva – amelynek megközelítő súlya 4000-5000 tonna. A  Memnón szobrok testét ishasonló súlyúra becsülik. A memnón szobrok földtől mért magassága mintegy 16 méter.A szobrok hatalmas fejrésze szervesen hozzátartozik a testhez, egy tömbből vannak kifaragva. 
Összességében a Memnón kolosszusok darabonként minimum 10 000 tonnát nyomnak.

A szobrok kvarcithomokkőből készültek, mely alapanyagot El-Gabal el-Ahmar bányáiból szállították a thébai nekropoliszhoz, ahol jelenleg is állnak. Azon a tényen azonban nem szabad átsiklanunk, hogy a bánya 675 kilométeres távolságra fekszik Thébától, a monstrumokat pedig egy darabban szállították a helyszínre.

 

A wikipédia ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a kőtömbök szállítását Hapu fia, Amenhotep felügyelte, a szobrokat pedig Men, udvari szobrász faragta ki. Ezzel csupán az a probléma, hogy sem a szállításról sem a szobrok elkészítéséről nem maradt fenn leírás, és régészeknek fogalmuk sincs, ezt hogyan oldották meg.
Feltételezések szerint a 675 kilométeres szállítást a rajzon ábrázolt módszerrel végezték.  Az elméletet az sem zavarja, hogy a rajzon ábrázolt módszer nem tűnik alkalmasnak 4-5000 tonnás szoborok szállítására.

A mai ismereteink szerint az ókori Egyiptomban nem rendelkeztek olyen technikai eszközökkel, amikkel ez a monumentélis feladat végrehajtható lett volna. De valahogy mégis megoldották mint a piramisok építését is. (Ilyenkor indulnak el az összeesküvés elméletek, valamilyen földönkívüli segítségről)


Vajon milyen technika lehetett az, amely 4000-5000 tonnákat egy tömbben mozgatni tudott vagy felemelni akár 20 méter magasságba is?

A Memnón szoborkolosszusokkal kapcsolatosan felmerülő kérdések egyre bonyolultabbá válnak. A kolosszusok sík terepen való elhelyezése és odaszállítása, azok egy tömbből való kialakítása legalább olyan rejtély, mint a gízai nagy piramisban elhelyezett monumentális gránittömbök odaszállítása és milliméter pontosságú beépítése.

Be kell látnunk, az ókori egyiptomiak tudása ezeken a területeken meghaladta mai ismereteinket.   

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol