.

Megroggyant a világ - vége az adóssághegyekre épült jólétnek!Nem lehet tovább fújni a hitel buborékot

Nem termelődött annyi pénz a világgazdaságban, mint amennyit a bankok hiteleznek. Ennek a pénzügyi lufinak egyszer ki kell durrannia, végtelenségig nem lehet növelni az országok és az egyének eladósodottságát. Egyszer csak kiderül a bankok nem valós értéket, hanem levegőpénzt, ahogy a bankárok nevezik, számlapénzt hiteleznek, ami mögött nincs elegendő érték és még nincs gazdasági teljesítmény sem, csak a hitelfelfevő fizetési ígérete. Úgy tűnik, most elérkezett az igazság pillanata, és a világgazdaság megtorpanása bedönti az adósságra épülő jelenlegi pénzügyi rendszert. Egyenlőre ezt mutatják a gazdaság állapotának hőmérői, a tőzsdék.

Az eladósodottság okozta pénzügyi feszültség emelkedésével párhuzamosan intenzíven emelkedik a geopolitikai hőmérséklet Európában és Ázsiában. A jelenlegi brutális eladósodottsági szintekről már nagyon nehéz lesz crash-landing nélkül leszállni. Az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége, még ha ezt a főáramlatú média és politika eddig nem is közölte az utazóközönséggel.- írja a privátbankár.hu 

A hétfői napon régen nem látott pánikhangulat alakult ki világszerte a tőzsdéken. a BUX is nagyot esett.  Az orosz rubel valósággal összeomlott, számos más feltörekvő piaci deviza is nagyot esett. A nyersanyagpiaci index 1999 óta nem látott mélyponton van.

Kína

Egy pénteki rossz kínai makroadat nyomán már a hét utolsó napján is lehetett érezni a pánik szelét. Hétfőn azután mindenki egyszerre akart kimenni az ajtón, és pánikszerű eladásokba kezdtek a befektetők. A vezető kínai index 8,4 százalékot zuhant, amire 2007 óta nem volt példa egy nap alatt

Európa

Este öt körül a DAX 4,5 százalékos mínuszban járt, de nap közben volt egy ijesztő beszakadása hét százalék körüli zuhanással, nagyjából az amerikai tőzsdék pánikos nyitásakor. A többi európai index is hasonló, 4-6 százalékos veszteséget szenvedett el.

Amerika

Az amerikai indexek az elején ugyanis jól ráijesztettek a jónépre, a Dow Jones 1000 pontos, hat százalékos mínuszban is volt, de azután korrigált. Magyar idő szerint öt körül a Dow közel 500 pontos, 2,9 százalékos mínuszban járt, az S&P 500 3,3, a Nasdaq indexe 3,0 százalékot esett.

euró - dollár

A devizapiacok is felkavarodtak, óriási ütemben erősödött az euró a dollárhoz képest, két százalékkal 1,16033-ig jutott az árfolyam.

A világgazdaság gyengébb állapotban van most, mint a 2008 szeptemberi pénzügyi megrendülést követő hónapokban. Egyrészt azóta az adósságállományok átlagosan 40 százalékkal emelkedtek, másrészt a BRICS országok, amelyek az elmúlt hét évben a globális bővülés 80 százalékát nyújtották, már többségükben recesszióban vannak.

A globális pénzügyi rendszernek már régen ki kellett volna tisztulnia, de a nagypolitika és a jegybankok ezt nem engedték. A jelenlegi brutális eladósodottsági szintekről viszont már nagyon nehéz lesz crash-landing nélkül leszállni.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol