.

Megoldás az óceáni szemétszigetek megszüntetéséreBoyan Slat rája alakú szerkezete a nagy szeméttömbök felső rétegéről tudná felszedni a szemetet.

Az óceánok és tengerek műanyag-szennyezettsége hatalmas problémát jelent: a szemétdarabkák élelemnek tűnnek a halak számára, ezért megeszik őket, viszont nem tudják megemészteni, ezért elpusztulnak. A műanyag ezen kívül olyan kémiai anyagokat is tartalmaz, amelyek a tengeri állatok szervezetébe kerülve előbb-utóbb az emberhez is eljutnak.

A Föld legnagyobb vízi szemétkupaca a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget, amely kétszer akkora, mint az Egyesült Államok egész területe! Összesen nagyjából 7 millió tonnányi műanyag fekszik az óceánok alján, ami megközelítőleg 11 Eiffel-torony súlyának felel meg. Boyan Slat ennek “megcsapolására” fejlesztett ki új technológiát: rája alakú hajói a szigetek felső rétegéről gyűjtené be a műanyagot.

Ezek a ráják az óceán fenekéhez lennének rögzítve, valamint egymáshoz kapcsolódnának. Innentől az óceán megtenné a magáét: az áramlatok a ráják lenyúló “karjaiba” terelnék a hulladékot. Az eszközök ezen felül rendkívül környezetbarátak is: a nap és a hullámok energiája hajtja őket. [S. megj.: Boyan Slat a videóban az állítja kb 5 év alatt meg lehetne tisztítani ezzel a módszerrel a vizeket]

Slat újítása nem csak a környezetnek tenne jót: a kereskedelmi hajózás minden évben milliárdos károkat könyvel el, mert az óceánban úszó szemétszigetek megrongálják a hajók fenekét.

Forrás: sciencespot.hu

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol