.

Megkezdődött a dollár kiszorításaOroszország és Kína nem titkolt célja az amerikai dollár háttérbe szorítása majd kiváltása egy másik valutával a világ olajkereskedelmében.


A kínaiak azt tervezik, hogy október 18-án bevezetik az új aranyfedezetű jüan pénznemet (Arany Remnimbi), és ezzel elkezdik kiszorítani a dollárt az energiával kapcsolatos termékeknél. (olaj, földgáz, elektromos áram)

Arany Renminbi jele. Az új valuta értéke várhatóan emelkedni fog.
 
 
1971-ben Nixon elnök - mivel több "pénzre" volt szükség eladta az összes amerikai aranyat, megszüntette az arany standardot, (a dollár aranyra válthatóságát) és helyette kincstári kötvényeket kezdett nyomtatni.
1973-ban az Egyesült Államok bejelentette, hogy minden olajkereskedelem amerikai dollárban fog történni, mivel Amerika "olaj alapú gazdasággá" válik.
Ez hatalmas lehetőséget adott a dollárnak, és ezáltal Amerikának. A világ átváltott a dollár alapú elszámolásra, de mára a dollár mögűl kikopott a fedezet. A számítógépeken termelt számlapénzek mögött visszafizethetetlen adóssághegyek állnak.  A 250 billió dollárnyi globális fedezetlen kötelezettségnek soha nem lehet eleget tenni.
A másik probléma, hogy jelenleg globálisan több pénz van forgalomban, mint amennyire a világ gazdasága fedezetet ad. Ez előbb-utóbb a pénz elértéktelenedéséhez vezet

A kiutat az erős nemzeti valuták létrehozása jelenti. Az arany jüan (arany Renminbi) bevezetése Kína első lépése a dollártól való függetlenedés felé.
Oroszországban pedig rövid időn belül tervezik az aranyfedezetű orosz és fehérorosz rubel bevezetését az olajkereskedelemben.
 

Orosz arany
 

A világ dollár függőségének csökkentését kis lépésben, de mégiscsak segíti Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása, melyben kötelezi a kormányt, hogy készítsenek egy szabályozást arra, hogy a jövő évtől a rubel legyen a fő valuta az összes orosz tengeri kikötőben.
Igor Artemyev, az orosz trösztellenes felügyeleti szerv, a FAS vezetője szerint az orosz kikötőkben sok szolgáltatás ára dollárban van megállapítva még akkor is, ha az ilyen kikötők állami tulajdonban vannak. Artemyev szerint a döntés kényszeríteni fogja a külföldieket, hogy vásároljanak orosz valutát, ami erősíti a rubelt.


A dollár hatalmára leselkedő további veszély a hatalmas olajkészlettel rendelkező  Venezuela elnökének, Nicolas Maduronak politikája, mely szerint az értékesítendő nyersolaj árát nem dollárban, hanem más valutában kívánja meghatározni.    

Amennyiben az olajdollár mögül kicsúszik a világ vezető valutájának szerepe, a dollár óhatatlanul gyengülni fog, ami az USA egész gazdaságára negatívnan hat.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol