.

Még milyen őskövületek rejtőzködhetnek a mélyben?Az óceánok mélye még most is tartogathat meglepetéseket.

 

Portugália partjainál bukkant fel ez az élőlény, amiről azt hitték, már réges rég kihalt. A galléros cápa ugyanis élő kövületnek számít, már a dinoszauruszok korában is létezett. Emiatt is olyan különleges és számunkra rémisztő a megjelenése - ősi jegyeket hordoz.


A kisméretű hal ugyan úgy a porcos halak közé tartozik, mint a többi cápa, és rája, bár küllemében eléggé eltér ezektől, inkább valami fura angolnára emlékeztet. Kopoltyúfedői gallérszerűen kiszélesednek, szájában pedig közel 300 fog sorakozik, több sorban. Bármennyire is csúnya és rémületkeltő, az emberre veszélytelen. Főként polipokat és tintahalakat eszik.  


A másik olyan faj a tengerek mélyéről, amiről azt hitték, már több millió éve kihalt a bojtosúszós hal. Hasonló meglepetés érte a tudományt, amikor először szembesültek az addig csak fosziliákból ismert hal élő példányával.

A bojtosúszós halak akár a két méteres testhosszt is elérhetik és mélytengeri barlangokban húzzák meg magukat. A kutatók sokáig úgy vélték, hogy ezen különleges teremtmény évmilliókkal ezelőtt kihalt, míg nem 1938-ban egy halász vontatóhálójában bukkantak rá egyik példányára Afrikai partjainál. Az állat, amely ősi megjelenésének köszönhetően kapta az élő kövület becenevet, megfoghatatlansága miatt nehezen tanulmányozható.
 

A bojtosúszós halak fennmaradását az okozhatta, hogy meglehetősen szélsőséges és változatlan környezetben élnek. Több száz méter mélyen húzzák meg magukat az óceánban, olyan környezetben, ahol nem sok vetélytársuk akad. Lehet, hogy hosszú idővel ezelőtt alkalmazkodtak ezen élőhelyhez és azóta sem volt szükségük a változástatásra.
 
 
A tengerész legendákban még további különleges halak, sellők, hajókat elsülyesztő, szörnyek, számos változata létezik. A tudomány eddig ezeket az elbeszéléseket a tengerészek gazdag fantáziájának tulajdonította, de az élet néha bebizonyitja, hogy ezeknek a legendáknak egyes részei valóságon alapulnak.
Talán még más ősi élő kövületek is megbújhatnak a mélyben, csupán idő kérdése felfedezésük.


 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol