.

Már sehol nem nyomtatnak több 500 euróstAusztria és Németország központi bankja is felhagy az ötszáz eurós bankjegyek nyomtatásával, s miután korábban már valamennyi eurózóna-állam így döntött, fokozatosan eltűnnek a több mint 150 ezer forintot érő bankók. Az ok: az ötszázasokat előszeretettel használták a bűnözők.

A németek és az osztrákok azért hagytak fel a nyomtatással három hónappal később, mint a többi eurózóna-tagállam, mert ez volt az a két ország, ahol a fogyasztók a legnagyobb arányban használták legális célokra a nagyértékű bankjegyeket.

Az Európai Központi Bank szerint a papírpénzek számának csupán 2,3 százalékát kitevő ötszázasokat elsősorban az ok a bűnözők használják, akik pénzmosással foglalkoznak, illetve el akarják rejteni illegális bevételüket. Egyébként az ötvenesből van a legtöbb, a forgalomban lévő eurók 25 százaléka a 15 ezer forint értékű bankjegy. A forgalomba hozatal leállítása ellenére az ötszázas változatlanul érvényes fizetőeszköz marad.

Ezt követően a kétszáz eurós lesz a legnagyobb eurócímlet, ezekből és a százasokból május végétől kerülnek forgalomba az új, még több biztonsági elemet tartalmazó bankjegyek.

És a bűnözőknek sem kell aggódniuk: Svájcban továbbra is nyomják az ezerfrankosokat – ezek 878 eurót érnek – s aki igazán nagyban játszik, az gyűjtheti a brunei tízezer dollárosokat. Ezek értéke a DW hírportál szerint 6630 euró.

Forrás: hvg.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol