.

Már a kidobott ételek fele véget vethetne az éhezésnekA gazdag országokban évente 750 milliárd dollárnyi (209 ezer milliárd forintnyi) étel végzi a szemétben, az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének

 – állapította meg David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme) vezetője.

Világszerte az élelmiszer közel egyharmada elvész vagy szemétbe kerül. Ez évente mintegy 1,3 milliárd tonna, melynek értéke majdnem egytrillió dollárnak felel meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint. Ha a trend folytatódik, az ételhulladék mennyisége 2030-ra évi 2,1 milliárd tonnára növekedhet.

Európában 88 millió tonna étel kerül a szemétbe évente, melynek értéke megközelíti a 143 milliárd eurót (46 ezer milliárd forint).

Az összes gyümölcsnek, zöldségnek, gumós és gyökértermésnek csaknem fele szemétbe kerül. Világszerte mintegy 821 millió ember éhezett 2017-ben, ugyanakkor minden évben a gazdag országok lakói csaknem annyi élelmiszert pazarolnak el – 222 millió tonnát –, amekkora Afrika Szaharától délre elterülő régiójának teljes élelmiszertermelése.

A fejlődő országokban a veszteség negyven százaléka a betakarítást követően vagy a feldolgozás során következik be, miközben az iparosodott országokban a veszteség több mint 40 százaléka a boltokban és a fogyasztóknál kerül a szemétbe. Az Egyesült Államokban fejenként naponta átlagosan mintegy fél kilogramm ételt dobnak ki.

origo
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol